2. Novembra 2021.

Prije tačno 33 godine dogodio se prvi hakerski napad koji je skoro uništio internet

Big Portal
https://twitter.com/SadaaShree/status/1455380896370999297

Pre tačno 33 godine, Robert Tappan Morris skoro je slučajno uništio ceo internet.

On je tada imao 23 godine i studirao je na Univerzitetu Cornell, gde je hteo da sazna koliko je veliki tadašnji internet. Zbog toga je osmislio program čiji je bio zadatak zadatak da putuje od jednog računara do drugog i da potom šalje signal na njegov računar koji bi potom sažeo te signale. Na taj način je Morris hteo da prebroji sve računare na internetu.

Njegov “crv” u pohod internetom je krenuo 2. novembra 1988. godine, s računarskog sistema MIT-a kako bi se zavarao trag autora, međutim brzo se ispostavilo da nije potpuno bezazlen. Greškom se mogao naseliti na isti računar više puta. Tako bi svaki put usporavao njegov rad, do točke kada bi računar postao potpuno neupotrebljiv.

Zarazio je oko šest hiljada računara što je tada bilo mnogo, jer je na internetu u celom svetu bilo priključeno tek oko 60 hiljada računara. “Morrisov crv” uzrokovao je tada velike probleme u radu interneta, koji su potrajali nekoliko dana. Zbog toga, Morris je završio na sudu gde je osuđen kao prvi haker.

Dobio je uslovnu kaznu od tri godine, 400 sati društveno korisnog rada i 10.500 dolara novčane kazne. Disketa s izvornim kodom za “Morrisov crv” i dalje se čuva u Muzeju “Computer History Museum” u kalifornijskom Mountain Viewu, a Morris radi kao profesor na uglednom Univerzitetu MIT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare