11. Aprila 2019.

Prije suđenja u Brusu Jutkine pristalice dijelile golišave fotke

Big Portal

Marija Lukić Foto: Oliver Bunić

Očekivalo se da će pretresu prisustvovati i druge žene koje su doskorašnjeg predsjednika lokalne uprave optužile za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, ali su njihove prijave odbačene, a neposredno prije samog pretresa, okupljene ispred suda sačekali su novi ispadi Jutkinih pristalica.

A da je atmosfera u Brusu i dalje ne samo u znaku zastrašivanja i ugrožavanja ljudskih i zakonskih sloboda, već i osnovnog ljudskog dostojanstva i morala, pokazala je i scena koja se odigrala ispred sudnice. Iako smo mislili da će se sramota iz Brusa završiti mitingom podrške žena bivšem predsjedniku opštine, njegovi puleni su nastavili politiku sramoćenja i zlostavljanja žrtvi. Oni su, naime, prisutnima ispred sudnice dijelili fotke žene u donjem vešu, tvrdeći da je u pitanju Marija Lukić.

Marija je juče svjedočila protiv svog bivšeg šefa koji je, nakon što je dva puta izbjegao pretres, u februaru negirao sve optužbe i tvrdio da su “te žene”, uključujući i nju, napadale njega. Rekao je i da su SMS poruke seksualne sadržine poslate sa njegovog telefona, kojih ima više hiljada, a koje je Lukić dostavila tužilaštvu kao dokaz, zapravo one same sebi slale u periodu kad je “njemu nestao telefon”. Tada je sud u Brusu prihvatio prijedlog advokata Borivoja Borovića, zastupnika Marije Lukić, da se na sljedećem pretresu, tj. danas, saslušaju žene koje su takođe bile izložene seksualnom uznemiravanju Milutina Jeličića Jutke.

Ono što je bilo sporno na prethodnom ročištu jeste to što je sud isključio dio javnosti, odnosno novinare, a ostavio Jutkine pristalice, inače radnike JKP Rasina, čiji je direktor Jutkin bratanac. Advokat Borović je takvu odluku suda ocijenio kao skandaloznu, jer suđenje nije zatvoreno za javnost, već je ono, kako je rekao, uskraćeno pojedincima, i to isključivo novinarima.

Nakon tog pretresa Marija Lukić je počela da dobija prijetnje i uvrede na društvenim mrežama, a zloupotrebljene su i njene fotografije, te lični podaci iz zdravstvenog kartona.

Marija Lukić je juče javno govorila na proslavi Međunarodne nedjelje civilnog društva kao Me Too aktivista iz Srbije.

 

Izvor: Danas

 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare