“PRIJE NEGO ŠTO BUDE KASNO” Ljekari traže od Britanije da PREKINE MALTRETIRANJE Asanža - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“PRIJE NEGO ŠTO BUDE KASNO” Ljekari traže od Britanije da PREKINE MALTRETIRANJE Asanža

Više od 100 ljekara optužilo je Britaniju da onemogućava potrebnu zdravstvenu njegu pritvorenom osnivaču WikiLiksa Džulijenu Asanžu te da dopušta tretman za koji je predstavnik UN rekao da graniči s mučenjem.

Ljekari su zatražili od Londona da zaustavi “psihološko maltretiranje i medicinsko zanemarivanje Asanža… prije nego što bude kasno”.

– Kada bi Asanž umro u britanskom zatvoru, što je mogućnost na koju je posebni izaslanik UN upozorio, bilo bi to zato što je zapravo bio mučen do smrti – objavila je grupa Ljekari za Asanža u pismu medicinskom časopisu Lanset.

UN: Otvoreno nepoštovanje Asanžovih prava i integriteta
Asanž(48) bi drugu sedmicu trebao imati saslušanje o izručenju nakon što ga je američka vlada optužila za zavjeru s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Čelzi Maning radi objave klasifikovanog materijala 2010.

U novembru Nils Melcer, UN izaslanik za torturu, rekao je da je britanska vlada pokazala “otvoreno nepoštovanje Asanžovih prava i integriteta” ignorišući njegove savjete i savjete ljekara koji su posjetili Asanža u londonskom zatvoru.
Melcer je naglasio da Asanž, koji je živio u ekvatorskom veleposlanstvu u Londonu sedam godina prije hapšenja 2019., pokazuje “sve simptome tipične za dugotrajno izlaganje psihološkoj torturi”.

Smrtna kazna ili 170 godina zatvora
Asanžov otac za Bi-Bi-Si je izrazio zabrinutost da bi njegov sin mogao dobiti smrtnu kaznu ako bude izručen SAD. Zabrinut je i za njegovo zdravlje jer je, kako je rekao, “neprekidno anksiozan”.

Iako nije vjerovatno da će Asanž dobiti smrtnu kaznu, optužbe protiv njega koje uključuju kršenje zakona o špijunaži i curenje informacija, mogao bi dobiti 170-godišnju zatvorsku kaznu, piše Bi-Bi-Si.

(Index)

Danas objavljeno

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Policija na Floridi ispalia 12 metaka u tinejdžera

M.

Italija je stala: Potpuni kolaps zbog kovid potvrda

M.

Ostavite komentar