Prije četiri godine bili su ključ uspjeha, a sada se osjećaju izdano - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prije četiri godine bili su ključ uspjeha, a sada se osjećaju izdano

Manje od dvije nedjelje nakon što je pozitivno testiran na korona virusa, američki predsjednik Donald Tramp je održao predizborni skup na Floridi.

Pristalicama u ovoj saveznoj državi je govorio o iskrivljenoj slici koju narod ima o borbi sa Covid-19, ismjevao je protivkandidata Džoa Bajdena zbog socijalnog distanciranja i drugih mjera, ali je i obećao pobjedu na izborima 3. novembra. Međutim, predizborne ankete pokazuju da je Tramp baš u ovoj državi naišao na neočekivan problem, prenosi Blic.

Veliki dio baze Trampove podrške čine stariji Amerikanci, od kojih mnogi žive u “penzionerskom raju” Floridi. U ovoj državi je trijumfovao 2016. godine sa 1,2 odsto prednosti. Američki predsjednik je vjerovao da će osvajanjem starijih glasača na Floridi dobiti bitan politički kapital, ali to je možda bila pogrešna procjena.

Florida se smatra kritičnom za Trampov put do pobjede 2020. godine, ali ovoga puta ankete među biračima starijim od 65 godina sugerišu da bi oni mogli da prednost daju Bajdenu.

Кljučna pitanja koja će odrediti kome će otići 29 glasova elektorskog kolegijuma na Floridi su korona virus, ekonomija i uticaj pandemije na nju. Ova pitanja su posebno osjetljiva za starije građane, što može da objasni iznenadni rast podrške za Bajdena.

Pored podataka o ispitivanju javnog mnjenja, možda nema boljeg pokazatelja o namerama glasanja starijih osoba na Floridi od tradicionalnih skupova vozila za golf, simbola političkog izražavanja u penzionerskim zajednicama širom države.

Nekada skoro ekskluzivni rezervat republikanskih pristalica, skupovi u posljednje vreme postaju primjetno “plavlji” (boje Demokratske stranke).

Jedan od razloga za nagli porast podrške demokratskom kandidatu, kako ocjenjuje “Gardijan”, jeste i zabrinutost za socijalnu i zdravstvenu sigurnost, s obzirom na to da Tramp planira da ukine takozvani “Obamaker” kojim je, između ostalog uvedeno, da osobe sa postojećim zdravstvenim problemima ne plaćaju skuplju polisu zdravstvenog osiguranja.

Amerikanci, pokazuju nacionalne ankete, više vjeruju Bajdenu nego Trampu po pitanju zdravstva, za razliku od ekonomije.
“Za Trampa ste potrošni”

Bajden je, istog dana kada i Tramp, održao miting u Floridi. Boreći se za glasove starijih građana, on je kritikovao Trampovu politiku prema pandemiji korona virusa.

On je u obraćanju grupi od pedesetak ljudi u društvenom centru u Okrugu Brouard rekao da je Tramp bezobzirno negirao prijetnju od virusa korona i time ugrozio stanovništvo.

Kako je dodao, stariji građani, koji su najvećem riziku od obolijevanja, za Trampa su “potrošni”.

Foto: Oliver Contreras/EPA
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

Rade Garić osuđen na 17 godina zatvora

M.

Matejevi prijatelji ispričali dvije verzije događaja: Misteriozna šestorka koja je sa nestalim Splićaninom bila u klubu “Gotik” mijenjala iskaze u policiji

M.

Muškarac uhapšen zbog falsifikovanja novca

M.

Ostavite komentar