"Prije će ga ugasiti, nego prodati Amerikancima" - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

“Prije će ga ugasiti, nego prodati Amerikancima”

Peking se protivi tome da vlasnik kompanije TikTok, kineska firma “Bajt dens”, prinudno proda dio poslovanja te firme u Americi i više bi volio da se aplikacija jednostavno ugasi u SAD.

Američki predsednik Donald Tramp prethodno je rekao da 15. septembar ostaje rok u kojem kineska aplikacija za razmenu kratkih video sadržaja TikTok mora da proda svoje poslovanje u SAD nekoj američkoj firmi ili će biti zabranjena.

Međutim, kineski zvaničnici smatraju da bi prinudna prodaja dovela do toga da “Bajt dens” i Kina deluju slabo pred pritiskom Vašingtona, prenosi Reuters pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s situacijom.

Iz “Bajt densa” kažu za Rojters da im kineska vlada nikada nije predložila da ugase TikTok u SAD ili na nekom drugom tržištu. Tramp je prethodno, komentarišući medijske izveštaje da Bajt dens želi da izbegne prodaju, rekao da neće biti produžen rok za prodaju TikToka.

To znači da BajtDens ima manje od nedelju dana da postigne dogovor o prodaji, ili će njegova aplikacija biti potpuno zabranjena u SAD-u ako to ne učini do 15. septembra.

Prema izvršnoj naredbi od 6. avgusta, Bela kuća je dala Bajt densu rok od 45 dana da proda američko poslovanje TikToka nekom kupcu u SAD, uz obrazloženje da ta popularna aplikacija predstavlja pretnju za privatnost ličnih podataka korisnika i nacionalnu bezbednost.

Mada je jednom naknadnom naredbom precizirano da transakcija mora da bude završena do 12. novembra, kineka tehnološka kompanija, bez obzira na to, verovatno neće završiti posao u zadatom roku, ocenjuje Russia Today.

Naime, pregovori sa američkim firmama zainteresovanim za kupovinu, među kojima su i Majkrosoft i Orakl, iskomplikovali su se, prema pisanju lista “Bloomberg”, zbog donošenja nove regulative u Kini prema kojoj Bajt dens sada mora da podnese potencijalni sporazum o prodaji na odobrenje nadležnom državnom organu.

Bajt dens je u međuvremenu podneo tužbu protiv vlade SAD u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bele kuće, navodeći da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak i da Trampova administracija nije ponudila nikakve “verodostojne dokaze” u prilog svojim tvrdnjama vezanim za nacionalnu bezbednost.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Opera pokrenula namjenski kripto pretraživač

Vanja A

Projekat Renegade ima za cilj da pojednostavi pokretanje ARM64 Windows 10/11 na Android uređajima

Vanja A

Najnovija ažuriranja Google Play Services i Play prodavnice donose nekoliko poboljšanja za vaš Android uređaj

Vanja A

Ostavite komentar