Prije 50 godina u misiji na Mjesecu učestvovalo i osam Srba - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Prije 50 godina u misiji na Mjesecu učestvovalo i osam Srba

U drugoj polovini jula navršiće se 50 godina od kada je Nil Armstrong prvi zakoračio na Mjesec u misiji “Apola 11”, u koju su bila uključena i osmorica Srba, prenosi portal “Naši u svetu”.

U ovom svemirskom programu za ljudsko osvajanje Mjeseca direktno su bili uključeni Milojko Majk Vučelić, Slavoljub Sem Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i David Vujić iz Srbije koji su emigrirali u SAD.

Slavoljub Vujić je bio producent i kordinator projekta “Apollo 11”. Milisav Šurbatović je bio šef inžinjerijske ekipe, a Danilo Bojić, kreator šatla “Orao” za šetnju po Mjesecu.

Dragiša Jovanović i Petar Gajić su bili inžinjeri, dok je Veljko Gašić bio savjetnik, ali istovremeno i dizajner američkih bombardera “T-38 trainer”, “F-5 fighter” i “B-2”.

David Vujić je zastupao NASA i bio zadužen za odnose sa medijima i javnošću. Ova srpska ekipa radila je i na programu “Apolo 13”.

Poslije uspješnog slijetanja ljudske posade na Mjesec, njih osmorica, društvo “ćelavih orlova”, kako su se duhovito nazvali, napravili su malo slavlje u Kaliforniji i uspješno nastavili svoje sjajne karijere.

Milojko Majk Vučelić (79) i Slavoljub Sem Vujić (75) su dobili velika priznanja za svoj rad, a Vučelić je dobio najviše američko civilno priznanje “Predsedničku medalju slobode SAD”, jer je rukovodio spasavanjem američkih astronauta posle teške havarije na misiji “Apolo 13” tokom 1970. godine.

Tada je u NASA centrali u Hjustonu i nastala čuvena rečenica, koja je postala dio istorije, a koju u panici i beznađu izgovaraju preplašeni kosmonauti: “Houston, we have a problem”.

Danas je od osmorice graditelja “Apolo 11” živ i veoma aktivan David Vujić koji je radio u oblastima vojne avijacije, kosmičkih letova, sistema transporta, energije, razvoja tehnologije, unaprjeđenja biznisa, marketinga i političkog lobiranja.

Vujić je bio inženjer, mason, srpski lobista i zvanični portparol NASA i programa “Apolo 11” u SAD, kao i saradnik Karterove, Bušove i Trampove administracije.

Povodom pola vijeka od “srpskog osvajanja Mjeseca u Beogradu u Matici iseljenika Srbije i Srba u regionu će biti održana prigodna svečanost.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

G.Skill najavljuje Ripjaws S5 seriju DDR5 memorija

Vanja A

Gigabyte Z690 AERO D kombinuje funkcionalnost sa vrhunskom estetikom

Vanja A

NVIDIA je odabrala AMD Ryzen Threadripper PRO za novu generaciju GeForce NOW servisa

Vanja A

Ostavite komentar