28. Oktobra 2019.

Prije 13 godina spašen iz kanibalskog plemena, sad se vratio da se suoči s njima

Big Portal

Wawa Chombonggai odrastao je u plemenu Korowai u Zapadnoj Papui, gdje mještani vjeruju da su duhovi krivi za to kad osoba iznenada umre. Klan tradicionalno lovi osobu za koju vjeruju da je zaslužna za neočekivanu smrt, prije nego što je ubiju i pojedu zbog sumnje u zločin.

Kad su roditelji Wawe preminuli 2006. godine vjerovali su da je to zato što je on vještica i počeli planirati njegovu jezivu smrt. No Kornelius Sembiring, bivši vodič u regiji za australski kanal 7, čuo je o njegovom slučaju i spasio dijete odvevši ga u svom dom na Sumatru prije 13 godina.

Wawa sad ima 20 godina i još uvijek živi s Sembringom i njegovom porodicom – zahvalan za drugu priliku u životu. Student nauke sad se vratio u svoje bivše pleme kazavši da želi ljudima reći kako ne bi trebali ubijati i jesti jedni druge, prenosi Daily Mail.

Wawa je prošli vikend otišao u džunglu sa svojom braćom Wilhelmusom, Devijem i Lepinom, a ponovni susret s plemenom bio je emotivniji nego što je očekivao. Pobožni kršćanin rukovao se s vođom plemena prije nego što su ga je rodbina zagrlila.

Wawu koji ne govori engleski susret je preplavio emocijama. Rasplakao se kad je Sembiring govorio za njega. No uprkos srdačnoj dobrodošlici, Wawa se na kraju suočio sa svojom porodicom Korowai oko onoga što se dogodilo s njegovim ujakom, koji je ubijen zbog afere sa suprugom drugog muškarca.

“Trebali bismo razgovarati i raspravljati na lijep način kako bismo došli do rješenja. Zašto ubijate tako? Nemamo li rješenje poput razgovora s drugim ljudima ili razgovora s vođama društva?” pitao je.

Želio je da njegovo pleme nauči drugačiji način života, jer su članovi trenutno “slabi i podložni da ih preuzme druga grupa”, rekao je. Wawini ujaci bili su uzbuđeni njegovim govorom i rekli su da žele da mladić postane vođa plemena – daleko od onoga što se s njim umalo dogodilo dok je bio dijete.

Wawini su roditelji umrli kad je bio mlad, što je navelo seljane da vjeruju da je loš duh. Iako se vratio na mjesto koje je jednom zvao domom, još uvijek se sjeća vrlo stvarnih prijetnji s kojima se tamo suočio.

“Da sam ostao u selu, bio bi to rizik”, rekao je. Kaže kako pleme vjeruje da je njegov brat Devi takođe neka vrsta čarobnjaka i prijeti mu slična sudbina. Mlađeg brata htio je odvesti doma sa sobom, no ovaj put nije uspio.

Rečeno mu je da će Devi biti siguran pridržava li se uslova svog izgnanstva. 

Usprkos svemu, Wawa polaže velike nade u svoj bivši dom. Napustio je selo u suzama, ali obećao je da će se vratiti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare