Prijavljeno da je PACIJENT UMRO tokom korištenja medicinskog sredstva - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prijavljeno da je PACIJENT UMRO tokom korištenja medicinskog sredstva

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dobila je prijavu da je pacijent iz Travnika preminuo tokom korištenja S-line resektoskopa, medicinskog sredstva koje se koristi tokom operacija.

U ovoj agenciji kažu da traje istraga, te da je medicinsko sredstvo povučeno prema proizvođaču. Naglašavaju da tek treba da se utvrdi povezanost neželjenog djelovanja, odnosno smrtnog ishoda, sa primjenom medicinskog sredstva.

– Prije sedam dana primili smo obavijest od njemačke kompanije Richard Wolf GmbH, koja proizvodi S-line resektoskop, o inicijalnom neželjenom događaju za ovo medicinsko sredstvo. U pitanju je radni element za resektoskop, koji koriste hirurzi – kaže za Srpskainfo šef odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvim u ALM Tijana Spasojević Došen.

Kada su u pitanju lijekovi, tokom 2018. godine većina prijava, kako isitče, nije zadovoljavala kriterijume ozbiljnosti – 171, dok su 94 prijave zadovoljavale kriterijume ozbiljnosti.
– Za pet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni, utvrđeno je da lijekovi nisu bili uzrok smrti, tako da nije bilo njihovog povlačenja – naglašava Došen.

Podsjetimo, na adresu ALM lane je stiglo 369 prijava sumnji na neželjeno dejstvo lijekova i medicinskih sredstava, što je za 30 odsto više nego godinu ranije.

Od ukupnog broja prijava, 292 se odnosilo na lijekove, a 77 na medicinska sredstva, dok su u gotovo polovini slučajeva prijave podnijeli zdravstveni radnici.

„Najviše neželjenih djelovanja lijeka izazvalo je poremećaje kože i potkožnog tkiva – 17 odsto, probavnog sistema – 13, te imunološkog sistema – 11 odsto. Urtikarija se javila kao najčešće opisano neželjeno dejstvo. Tu su i anafilaktička reakcija, mučnina, abdominalna bol, kolitis, glavobolja, krvarenje“, navedeno je u najnovijem Izveštaju o neželjenim delovanjima lijekova i medicinskih sredstava u BiH za 2018.

SRPSKAiNFO

Danas objavljeno

Priština direktno poručila Borelju: “Kosovska policija nastavlja sa akcijama viđenim 13. oktobra”

M.

SKRIVAO ŠKALJARCA: Istragu protiv inspektora MUP RS preuzelo Tužilaštvo BiH

M.

Lete “varnice” – premijer optužio EU: “Ucjena i prijetnja”

M.

Ostavite komentar