28. Oktobra 2019.

Prijavljeni da su budžet oštetili za 1,85 mil. KM

Big Portal

Kako je “Nezavisnim” potvrđeno, izvještaji su, prije svega, podneseni zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te nepravilnog izdvajanja sredstava, zaključivanja štetnog ugovora i drugo.

Naime, od januara do septembra najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima, njih 13, podneseno je zbog utaje poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u 13 preduzeća utajila poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 1.225.606 maraka štete za budžet RS.

“Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima AD ‘Goinfo’ Banjaluka, DOO ‘Euro K 2007’ Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, DOO ‘Agrocom VD’ Srbac, DOO ‘Klub Aparthotel Vučko’ Pale, DOO ‘Shop&Go’ Bijeljina, DOO ‘Boden Agrar JS Sema’ Banjaluka, DOO ‘Mald’ Gradiška, zatim DOO ‘Masa’ Banjaluka, ‘Happy planet’ Laktaši, DOO ‘Drvo eksport’ Teslić, te protiv lica Neven Rakić i Irina Viktorovna Isupova”, rekli su iz Poreske uprave RS.

Pored toga, u proteklih devet mjeseci Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS pričinjena šteta od 41.798 KM.

“Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima AD ‘Malpreh’ Banjaluka i DOO ‘HA-grad’ Teslić”, rekli su iz Poreske uprave RS.

Dva izvještaja, kako nam je potvrđeno, nadležnim tužilaštvima podnesena su i protiv odgovornih lica u DOO “Dva javora” Pale i u Komunalnom preduzeću “Cvrcka” Kneževo, zbog sumnje u nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po budžet RS pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 534.500 KM.

Nadležnom tužilaštvu je, dodaju iz Poreske uprave RS, podnesen i izvještaj zbog sumnje da je odgovorno lice u preduzeću AD “Put” Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga.

“U ovom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen je i izvještaj protiv odgovornog lica u DOO ‘Handy pet’ Banjaluka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zaključenje štetnog ugovora, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 53.792 KM”, rekli su iz Poreske uprave RS.

Inače, u istom periodu prethodne godine Poreska uprava Republike Srpske je nadležnim tužilaštvima u RS dostavila takođe 19 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet RS za 1,9 miliona maraka.

“Ovi podaci pokazuju da je i u 2019. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela. S tim u vezi, naglašavamo da će inspektori Poreske uprave RS i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske”, rekao je za “Nezavisne” Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

(Nezavisne novine)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare