"Prijavili su pojavu koronavirusa tek kad su nagomilali neophodnu zaštitnu opremu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Prijavili su pojavu koronavirusa tek kad su nagomilali neophodnu zaštitnu opremu”

Američki obaveštajci veruju da je Kina prikrila razmere epidemije koronavirusa da bi nagomilala medicinsku opremu neohodnu za borbu.

To se navodi u dokumentu ministarstva za unutrašnju bezbednost.

U dokumentu se navodi da su “kineski lideri početkom januara namerno prikrili od sveta ozbiljnost pandemije”, prenosi AP.

Izveštaj koji nije klasifikovan kao strogo poverljiv, već “samo za zvaničnike”, sadrži tvrdnju da je Kina, dok je umanjivala ozbiljnost koronavirusa, povećala uvoz medicinske opreme.

Navodi se da je to pokušano da se prikrije negiranjem da postoje ograničenja za izvoz i umanjivanjem i odlaganjem objavljivanja podataka o trgovini.

U dokumentu se tvrdi i da je Kina tokom većeg dela januara odlagala trenutak kada će obavestiti Svetsku zdravstvenu organizaciju o zaraznosti koronavirusa, kako bi mogla da naručuje medicinsku opremu iz inostranstva i da se uvoz maski, zaštitnih odela i rukavica naglo povećao.

AP podseća da je Kina obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji 31. decembra, da je 3. januara uspostavila kontakt sa američkim Centrom za kontrolu zaraznih bolesti, a da je javno identifikovala patogen kao novi koronavirus 8. januara.

B92

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar