9. Decembra 2020.

PRIJAVILI SE DA VOLONTIRAJU Oko 400 studenata medicine želi da pomogne u borbi s koronom

Big Portal

Očekuje se da će dobrovoljci već do kraja ove nedjelje biti raspoređeni u zdravstvenim ustanova i oni će uglavnom raditi na administrativnim poslovima u kovid i non kovid sistemu, ali da neće ulaziti u crvenu zonu.

Na taj način će osloboditi “papirologije” ljekare i medicinske sestre koji se u potpunosti mogu posvetiti liječenju pacijenata.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Nebojša Lalić kaže da spiskovi još nisu konačni i da je inicijativa potekla od samih studenata.

– Studenti ne mogu da direktno učestvuju u procesu dijagnostike i liječenja, ali mogu da pomognu. Drago nam je da se duh održao, duh potrebe za angažovanjem u svemu što nosi ljekarska profesija – rekao je Lalić za Tanjug.

On je naveo da su se studenti od prvog dana epidemije virusa korona prijavljivali za rad u kol centrima koje je osnovao Institut za javno zdravlje Srbije “Dr MIlan Jovanović Batut”, gdje su informisali građane o virusu, kako da se zaštite.

Student prodekan Medicinskog fakulteta Ðurđa Rafailović kaže da su se studenti za volontiranje prijavljivali preko Studentskog parlamenta i da žele da doprinesu u borbi protiv virusa korona na bilo koji način.

– Još nemamo precizne infiormacije gdje će tačno studenti biti raspoređeni. Čekamo da Ministarstvo zdravlja sagleda potrebe bolnica i domova zdravlja i na osnovu toga će biti raspoređeni u različitim zdravstvenim ustanovama”, rekla je ona.

Očekuje da će studenti-volonteri do kraja nedjelje biti raspoređeni po zdravstvenim ustanovama. U Institutu za epidemiologiju jedna grupa akademaca već je prošla obuku o pravilnom korištenju zaštitne opreme.

Srpskainfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare