Prijava za vakcinaciju: Hronični bolesnici mogu da se prijave putem SMS poruka i E-čekaonice - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prijava za vakcinaciju: Hronični bolesnici mogu da se prijave putem SMS poruka i E-čekaonice

Građani koji žele da se vakcinišu, a spadaju u hronične bolesnike, mogu da se posredstvom SMS/MMS poruke prijave na broj telefona 065/1314, čime će biti automatski evidentirani u program za vakcinaciju, rečeno je Srni u Domu zdravlja Banjaluka.

Uovoj ustanovi dodaju da se, osim ovog vida naručivanja za vakcinaciju, posredstvom timova porodične medicine, kao i E-čekaonice na internet sajtu banjalučkog Doma zdravlja mogu prijaviti i građani sa hroničnim oboljenjima/stanjima koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme virusa korona, komplikacija ili smrtnog ishoda, ratni vojni invalidi, te osobe sa invaliditetom.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo pozvali su danas hronične bolesnike, ratne vojne invalide i osobe sa invaliditetom da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv virusa korona.

Kada je riječ o hroničnim bolesnicima, poziv se odnosi na lica sa hroničnim oboljenjima/stanjima koja predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme virusa korona, komplikacija ili smrtnog ishoda.

Među tim oboljenjima/stanjima su hronična bolest pluća /astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija/, imunokompromitovane osobe /HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije/.

Među njima su i lica oboljela od dijabetesa melitus tip jedan ili dva, zatim sa kardiovaskularnim oboljenjima (kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija), naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Tu je još i hronična bolest bubrega/uključujući osobe na hemodijalizi, hronična bolest jetre, neurološka stanja (multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona), demencija, Daunov sindrom, moždani udar/cerebrovaskularne bolesti, gojaznost /BMI veći od 30/, te talasemija, anemija srpastih ćelija.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar