2. Marta 2021.

“Prijatelji i komšije treba da razgovaraju jedni sa drugima“

Big Portal

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba uoči sutrašnje posjete Bosni i Hercegovini, da je veoma sretan što može da dođe u Sarajevo i da donese prve doze vakcina.

To kaže nije pomoć, jer je to „nešto što pripada jednako svima nama“, a Srbija je, kako veli, „imala tu sreću da obezbijedi više vakcina“.

“To je ukupno 10.000 doza (za BiH). Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvne radnike koji rade u crvenoj COVID zoni u Bosni i Hercegpovini. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži“, kaže Vučić za Radiosarajevo.ba.

Podsjeća da je i ranije govorio o balkanskim narodima koji imaju ogromnu snagu, ogromnu moć kada su jedinstveni.

„To ne znači nikakve zajedničke države ili bilo šta, ali kada zajednički djelujemo, kada zajednički istupamo – onda možemo sve. Da brinemo jedni o drugima, takođe. Biću srećan da ove vakcine mogu da koriste i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, bez ikakve razlike, a pomoći ćemo, ako to tako nazivamo, i u budućnosti. Biću isto tako slobodan da tražim od Bosne i Hercegovine pomoć u nekim drugim pitanjima kada nama bude trebalo. Tako prijatelji i komšije treba da razgovaraju jedni sa drugima“, dodao je Vučić.

To je, kaže, njegova najvažnija sutrašnja poruka.

„Ja većih i važnijih poruka nemoguće da imam, jer ja mislim da smo mi učeni godinama da mora da se zahvaljujemo onima koji nam previše ne pomažu, a da nismo naučili da pogledamo onog sebi bližnjeg, svoje prijatelje i komšije. Mislim da je vrijeme da to počnemo da radimo“, naveo je.

Komentarišući činjenicu da iz COVAX-a nisu stigle vakcine za zemlje Zapadnog Balkana, Vučić je kazao:

“Biću potpuno otvoren. Je li vi stvarno mislite da situacija u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli ili Bijeljini važnija za nekoga u Brondeu ili Broningenu, nego za nekoga u Beogradu ili Podgorici? Prosto, to svakako nije slučaj. Ali, ja govorim o svim našim pogreškama. Mi smo živjeli u tome da govorimo da je kod nas sve loše, a da je kod drugih sve bolje. Mi smo, na primjer, u Srbiji pokazali da možemo biti zemlja s najvećom stopom rasta. To može i BiH, to možemo svi, to mogu svi odavde, ali moramo da vratimo vjeru u sebe“.

Prema njegovim riječima, u pitanju je „naš način razmišljanja, pitanje onoga što hoćemo da postignemo“.

„Da ne mislimo i ne vjerujemo da smo samo gubitnici. Već da kažemo: „Da, mi smo pobjednici, da mi smo bolji“. Pogledajte pojedinačno, a možemo i grupno, u čemu to nismo uspješniji od većine njih? Prosto samo je važno da radimo, da se trudimo i da stvorimo sistem. Kada napravimo sistem, kada uredimo javne finansije, kada jedni drugima pomažemo, mi smo stostruko jači“, istakao je Vučić.

Kaže da ne želi da govori ništa loše, ali da su neke stvari indikativne.

„Dobićemo valjda jednom i vakcine iz COVAX-a, ali, evo, vam činjenice: prošlo je 65 dana kako su zemlje EU dobile prve vakcine, a mi na Zapadnom Balkanu nismo odatle primili nijednu vakcinu! Druga je stvar što smo se mi kao Srbija snašli, pa smo obezbijedili i sa Istoka i sa Zapada 2,6 miliona vakcina. Ali, ja govorim o tome – koliko svi misle na nas i najljepše govore – činjenica je da mi do sada nismo dobili.

Ne tražimo ništa od EU, ali ja onda tražim i ne želim da nas iko sputava da mi međusobnu saradnju razvijamo. Onda možemo da budemo u svemu najbolji. Pa, da vidimo ko će da nas pretekne u drvnoj industriji, ko će da ima bolje poljoprivredne proizvode, bolju infrastrukturu od nas samih. Pa, ćete vidjeti da mi možemo da gradimo više puteva nego što ih grade mnogo veće evropske zemlje.

Dakle, samo je važno da mi razumijemo i da počnemo da vjerujemo u sebe. Da počnemo da vjerujemo u komšije i prijatelje. A ne da su nam oni najgori neprijatelji, a da vjerujemo u neke druge. Hvala im kad nam pomognu, mnogo su nam važni, ali oni nikada ne mogu da nam budu tako blizu“, rekao je predsjednik Srbije za Radiosarajevo.ba.

Odnosi u regionu od ključnog značaja

Govoreći o odnosima u regionu, posebno u svjetlu najnovijih odnosa i u svijetu, uključujući i dolazak administracije Džo Bajdena na vlast, Vučić ističe da su odnosi u „regionu su od ključnog značaja“.

„Mi moramo prvo da svi odustanemo od naših maksimalističkih zahtjeva i da se ne dodvoravamo samo svojim unutrašnjim javnostima. Već da gledamo ono što je realno, racionalno. Imamo Dejtonski sporazum, imaju ga građani BiH, tri naroda mogu uvijek da se dogovaraju. A sve što nameću stranci, na bilo koji način, uvijek je nametnuto i uvijek će da bude nešto što će neko od naroda željeti da promijeni.

Ja sam za razgovore i dogovore između naroda koji ovdje žive. A sve ostalo što stranci nameću, to je kao u onoj narodnoj – jedan kaže ja imam jaču podršku sa strane, pa ću tebe da pobjedim, a onda za deset godina dođe vrijeme da neko drugi bude jači, pa sad ovaj drugi kaže sad – ja imam nekoga. I tako stalno! Važno je da mi razumijemo da smo jedni drugima najpotrebniji. Da jedni bez drugih ne možemo. Kada to budemo razumijeli, vjerujem da ćemo pronaći rješenje“, kazao je Vučić.

Nećemo opstati, otići će svi

Upitan o tome je li vrijeme, posebno u vrijeme pandemije, da iza nas ostanu neki ratni narativi i politike koje više podsjećaju na 19. stoljeće, Vučić je rekao da ne moramo da ostavljamo prošlost po strani i da zaboravljamo šta je bilo, ali da je potrebno napraviti i korak dalje.

„Ne treba da zaboravljamo šta je bilo. Svaki od naših naroda ima svoje teške dane, ima svoje užasne žrtve, a ima i stvari kojima se ne bi uvijek ponosio. Ali, ono što je za nas najvažnije jeste da gledamo na sadašnjost, da gledamo budućnost. Jer nećemo opstati. Svi će napustiti područje Balkana, svi će otići iz naših zemalja, a onda da se desetero ljudi bije oko dva kamena, nema nikavog smisla!

Ali, ako budemo napravil da naši odnosi budu dobri, ako budemo uspjeli da napravimo dobre sisteme, da sarađujemo i radimo jedni sa drugima, ne gledamo uvijek u to ko je koje vjere, onda sam siguran da možemo da postignemo najbolje rezultate“, zaključio je Vučić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

(BN/Radiosarajevo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare