30. Augusta 2022.

Prihvaćen izvještaj komisije za usaglašavanje teksta o zakonu o PDV-u

Big Portal

Usaglašenim tekstom zakona u BiH se uvodi diferencirana stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto na luksuznu robu, dok bi se na ostale proizvode i usluge primjenjivala dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto.

Prema usaglašenim dopunama Zakona, Uprava za indirektno oporezivanje BiH zadužena je da precizira na koju će se robu primjenjivati ove stope PDV-a, čija je primjena vremenski ograničena do 31. decembra.

Predstavnički dom, nakon dva negativna mišljenja Ustavno-pravne komisije, obustavio je postupak za Prijedlog amandmana na Ustav BiH kojim bi bile smanjene plate za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik Damir Arnaut.

Zbog nedostatka entitetske većine pri glasanju o određivanju novog roka ili obustavljanja zakonodavnog postupka o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odbrani BiH, čiji je predlagač poslanik Mirjana Marinković-Lepić, ovo pitanje upućeno je na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma upućena.

Predloženim izmjenama i dopunama predviđa se mijenjanje konsenzualnog načina donošenja odluka u Predsjedništvu BiH prilikom angažovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u reagovanju na prirodne i druge katastrofe.

Poslanici nisu usvojili negativno mišljenje Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH kojim se uvode novi načini oglašavanja za popunu radnih mjesta kroz objavljivanje na službenoj internet stranici institucije i na društvenim mrežama.

Ovaj zakonski prijedlog vraćen je Ustavno-pravnoj komisiji za davanje novog mišljenja.

Predstavnički dom usvojio je inicijativu Denisa Zvizdića kojom ovaj dom zadužuje Savjet ministara da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa za uvoz naftne i naftnih derivata.

Na današnjoj sjednici usvojeni su izvještaji o izvršenoj reviziji učinka o upravljanju imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i upravljanju carinskim terminalima.

Poslanici su podržali inicijativu poslanika Јasmina Emrića da Savjet ministara u roku od tri mjeseca pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o platama i naknadama izabranih i imenovanih lica u institucijama BiH da bi se izabranim i imenovanim licima, kao i savjetnicima u institucijama BiH obračun plata vršio u posebnom sistemu za obračun plata.

Podržana je preporuka o postupanju Savjeta ministara i drugih institucija BiH o pitanju komemoracija u Blajburgu, te zaključak o prihvatanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust, koje je predložio poslanik Damir Arnaut.

Izvještaj o poslovanju BHRT-a u prošloj godini i planovi za 2022. upućeni su na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma.

Veći broj poslaničkih inicijativa o kojima je danas glasano, nije podržan, a o jednom broju Predstavnički dom će se u drugom krugu izjasiti drugom prilikom ili su upućene na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma.

Јedna od inicijativa o kojima treba da se usaglasi Kolegijum je i inicijativa DŽenana Đonlagića da Savjet ministara privremeno suspenduje PDV prilikom uvoza gasa.

Davanjem saglasnosti za tri međunarodna sporazuma, među kojima je i sporazum o grantu Njemačke razvojne banke u iznosu šest miliona evra za ublažavanje uticaja pandemije virusa korona na mikro, mala i srednja preduzeća, završena je današnja sjednica Predstavničkog doma.

Zaključujući sjednicu, predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović rekao je da nije u mogućnosti procijeniti kada će biti naredna sjednica i podsjetio da u vrijeme izborne kampanje ne zasjedaju parlamentarni domovi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare