Prihodi u privredi Republike Srpske biće manji i za 40 odsto - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prihodi u privredi Republike Srpske biće manji i za 40 odsto

Cijelu privredu Republike Srpske treba što prije pustiti da radi uz maksimalno poštivanje zaštitnih mjera kako bismo imali što manje poslovne, ali i budžetske gubitke, poručuju iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Zvanično, u drugoj polovini marta, od kada su na snazi epidemiološke mjere usljed virusa korona, a koje podrazmijevaju zabranjen rad pojedinih djelatnosti, javni prihodi Republike Srpske pali su za čak 34 odsto. Dakle, riječ je o prihodima koje prikuplja Poreska uprava RS, odnosno o prihodima od direktnih poreza koje plaćaju preduzeća, preduzetnici i građani.

–Naše procjene su da će u aprilu promet privrede Srpske biti manji za oko 40 odsto. Za maj još tačno ne znamo; sve zavisi od mjera koje će biti na snazi u Srpskoj, ali više toga zavisi od narudžbi iz inostranstva – kaže za Srpskainfo Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Poslodavci očekuju i pad prihoda od indirektnh poreza u ovom mjesecu.

–Sve to će se odraziti i na budžet RS i budžete opština i gradova. Međutim, budžet RS za sada neće osjetiti manjak novca zbog posljednjh zaduživanja, ali hoće lokalne zajednice, koje se uglavnom finansiraju od potrošnje, odnosno od PDV – kaže Trivić.

Zato je, kako kaže, što prije bitno da privreda počne da radi.

–Podaci o naplati javnih prihoda u martu pokazuju da smo, nakon nekoliko godina konstantnog rasta naplate javnih prihoda u RS, došli u situaciju da bilježimo smanjenje prihoda isključivo usljed sveopšte situacije u vezi s korona virusom, mjera Republičkog kriznog štaba, koji je zabranio i ograničio rad određenih djelatnosti, ali i odgađanja plaćanja poreskih obaveza poreza na dobit i poreza na dohodak – navode za Srpskainfo u Poreskoj upravi RS.

Tako je naplata javnih prihoda u prvoj polovini marta iznosila 122,8 miliona maraka, što je predstavljalo rast prihoda od 10,6 miliona КM u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, nakon donošenja mjera, ograničenja i zabrana rada, odlaganja plaćanja poreskih obaveza, došlo je do pada naplate javnih prihoda, pa je u drugoj polovini marta naplaćeno tek 86,7 miliona КM, što je za 44,7 miliona maraka, ili 34 odsto, manje nego u istom periodu prošle godine.

Kako se virus korona odrazio na privredu i građane na samom početku pandemije pokazuje i to da je samo u prvih deset dana aprila čak 3.172 korisnika kredita podnijelo zahtjev nekoj od banaka u RS za “privremeni” moratorijum na otplatu ukupno 617 miliona KM kredita.

Odgodu plaćanja kredita zbog otežanog poslovanja tražili su uglavnom privrednici iz sektora trgovine, prerađivačke industrije i saobraćaja.

Dobre vijesti ne dolaze ni iz Privredne komore Republike Srpske. U Srpskoj ima dosta preduzeća kojima rad nije zabranjen zbog mjera protiv širenja virusa korona, te koja i dalje rade, ali i njihove snage su na izmaku.

–Mnogi od njih će u maju morati da obustave poslovanje. Oni koji su radili sa inostranstvom već znaju da prije juna ne mogu očekivati nastavak saradnje s ino partnerima – kažu u Privrednoj komori RS.

Neophodan rebalans budžeta

Predsjednik Fiskalnog savjeta RS Milenko Krajišnik tvrdi da je Srpska fiskalno stabilna, ali da je neophodno što prije uraditi rebalans budžeta kako bi bila data njegova nova struktura, okvir i prioriteti. On je istakao da fiskalna stabilnost zavisi od rebalansa budžeta.

–Rebalansom budžeta bi bio prikazan očekivani pad prihoda. Nakon rebalansa bi se moglo govoriti o daljoj stabilnosti budžeta, a poželjeno bi bilo da bude urađen u maju – naglasio je Krajišnik.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Majka pretučene curice: Otac učenice mi je psovao majku i udario me

M.

Telegram: Sputnjik V možda u Nemačkoj u junu

M.

Od rođendanske zabave do krvoprolića: U pucnjavi poginulo sedmoro ljudi, među njima i napadač

M.

Ostavite komentar