Prihodi drastično pali, vozači dobijaju otkaz - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prihodi drastično pali, vozači dobijaju otkaz

Prevoznici u Republici Srpskoj nalaze se u veoma teškoj situaciji. Zbog mjera uvedenih nakon pojave virusa korona rade smanjenim kapacitetom, prihodi su drastično pali i u putničkom i u teretnom saobraćaju, a pomoć države je kako tvrde prevoznici nedovoljna.

Umjesto da prevoze putnike u inostranstvo, većina autobusa domaćih prevoznika su parkirani. Zbog drastično smanjenog broja vožnji, mnogo vozača je na čekanju. Prevoznici upozoravaju da bi moglo doći i do otkaza, jer bilježe drastičan pad prihoda.

I teretni saobraćaj bilježi ozbiljne gubitke. Iz Udruženja prevoznika Republike Srpske upozoravaju da su vozači kamiona i prevozničke firme u nezavidnoj situaciji. Mnogi bilježe pad prihoda, a na desetine vozača je dobilo otkaz.

Iz udruženja su pisali svim nadležnim institucijama. Tražili su da se vozačima jednokratko pomogne sa hiljadu maraka, koliko su od Republike Srpske dobili zdravstveni radnici i policajci. Na pozive za pomoć, odgovora iz institucija nema.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske kažu da je od početka epidemije virusa korona usvojen niz mjera za pomoć privredi, a kojima su obuhvaćeni i prevoznici: poreske olakšice, odgađanje rokova za imirenje taksi, moratorijumi na kredite plasirane preko IRB-a. U saopštenju navode i da su iz Fonda solidarnosti za mart izmireni porezi i doprinosi, a za april obezbijeđene minimalne mjesečne zarade za putničke i teretne prevoznike.

“U toku su postupci za dodjelu sredstava za 551 privrednog subjekta u oblasti saobraćaja i veza u skladu sa Uredbom o dodjeli sredstava poslovnim subjektima i preduzetnicima radi saniranja posljedica pandemije virusa korona za april 2020. godine (Službeni glasnik Republike Srpske 54/20), a koji su za mjesec april prijavili smanjen obim poslovanja ili djelimičan prestanak rada.”, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Međutim, prevoznici upozoravaju da su od pojave virusa korona svakodnevno radili u neljudskim uslovima, išli u žarišta epidemije, rizikovali svoje i zdravlje svojih porodica, kako bi osnovne životne namirnice dopremili u Republiku Srpsku. A sada su, kažu u Udruženju prevoznika, od svih zaboravljeni.

BN TV

Danas objavljeno

Kineski rover uspešno sletio na Mars

M.

Imunizacija u Prijedoru: Danas vakcinisanje opšte populacije bez zakazivanja

M.

Uhapšen državljanin Crne Gore: Policija zaplijenila kilogram heroina

M.

Ostavite komentar