"Pričam o Bajernu i nama, o Ivanu Dragu i Rokiju Balboi, a oni me gledaju kao ludaka" - BIGportal.ba
Fudbal Sport

“Pričam o Bajernu i nama, o Ivanu Dragu i Rokiju Balboi, a oni me gledaju kao ludaka”

Najbolji fudbalski trener na svetu, u izboru FIFA, Jirgen Klop, podelio je priču iz 2011. godine.

On je tada vodio Borusiju iz Dortmunda i, kako je istakao, nije imao ni na kraju uma da će moći da postigne uspehe do kojih je došao u Liverpulu.


“Moraću da započnem jednom pričom o sramoti jer se ponekad plašim da spoljni svet gleda na fudbalere i trenera kao da su bogovi ili tako nešto. Ja sam Hrišćanin i verujem u samo jednog Boga i mogu da vas uverim da Bog nema veze sa fudbalom. Istina je da svi mi imamo padove, konstantno. Kao mlađi trener sam mnogo padao”
, napisao je Klop.

Potom se prisetio 2011. godine.

“Moja Borusija je igrala protiv Bajerna. Velika ligaška utakmica. Nekih dvadeset godina nismo pobedili u Minhenu. Mnogo inspiracije uzimam iz filmova, kada god treba da motivišem igrače pomislim na Rokija Balbou. Po mom mišljenju, trebalo bi da prva četiri filma o njemu puštaju u školama širom sveta. To treba da bude kao azbuka. Ako pogledate te filmove i ne dobijete želju da se popnete na vrh, onda sa vama nešto nije u redu”
, dodao je Klop.

Opisao je događaj uoči utakmice.

“Okupio sam igrače. Svi su sedeli, svetla su bila pogašena. Rekao sam im da je Dortmund poslednji put pobedio u Minhenu dok su oni bili u pelenama. Krenuo sam da puštam scene iz Rokija 4. Ona sa Ivanom Dragom je klasik. Drago trči na traci, povezan je sa velikim monitorima i naučnici ga prate. Sećate se momci ovoga? Rekao sam im. Vidite? Bajern je Drago! Najbolji u svemu! Najbolja tehnologija! Najbolje mašine! On je nezaustavljiv! A onda slede scene sa Rokijem koji trenira u Sibiru, seče drveće i nosi balvane kroz sneg. Da li vidite? Rekao sam im. To smo mi! Mi smo Roki! Manji smo, da, ali imamo veću želju. Imamo srce šampiona! Mi možemo da uradimo nemoguće!”, prepričava Klop.

Usledio je šok za nemačkog stručnjaka.

“Pričao sam i pričao i u jednom trenutku sam pogledao u momke da vidim njihovu reakciju. Očekivao sam da ustanu, da budu spremni da se popnu na planinu u Sibiru, da polude! Svi su sedeli i blenuli u mene. Pitali su se verovatno o čemu ovaj ludak priča. Onda sam shvatio… Tražio sam da podignu ruke oni koji su znali ko je Roki Balboa. Javila su se dvojica, Sebastijan Kel i Patrik Ovomojela…
“, naveo je Klop.

Kako je istakao, ceo njegov govor je ispao potpuna besmislica.

“To je bio najvažniji meč u sezoni. Možda najvažniji u celoj karijeri nekih od momaka. A trener tu vršiti o sovjetskoj tehnologiji i Sibiru… Počeo sam govor ispočetka… Vidite, to je stvarna priča. Do se dešava u životu. Mi smo ljudska bića i ponekad se osramotimo. Tako je. Mislio sam da sam spremio najbolji govor u istoriji fudbala, ali je to bila potpuna besmislica”, naveo je Klop.

Potom je dodao da nije siguran da li je Borusija pobedila izli izgubila meč.

“Ali, prilično sam siguran da sam taj govor imao 2011. godine kada smo pobedili 3:1. To priču čini još boljom. Ali nisam siguran. To je ono što ljudi ne razumeju uvek o fudbalu. Rezultati se zaboravljaju, sve se pomeša, ali ti momci, taj momenat, te priče… Nikada ih neću zaboraviti”
, naveo je Klop.

Danas objavljeno

Šapovalov i Bruksbi u polufinalu

Vanja A

“Želio sam da budem dio Denvera i zbog Jokića”

Zeljka

Novak: Nedostajao mi je tenis, zadovoljan sam igrom

Zeljka

Ostavite komentar