"Pričaćemo sa Novakom, u interesu nam je da radimo zajedno" - BIGportal.ba
Sport Tenis

“Pričaćemo sa Novakom, u interesu nam je da radimo zajedno”

Predsednik ATP Andrea Gaudenci smatra da nije vreme za podele u tenisu i apeluje da svi ujedine snage za dobrobit sporta.

Italijan je u intervjuu za “Gazeto delo Sport” pričao o izazovima u svetu tenisa u 2021. ali i o predstojećem ATP Tur finalu koje će se krajem godine održati premijerno u Torinu.

On je rekao kako je tenis u proteklih 365 dana biio suočen sa nezapamćenim izazovima, ali da je sada optimista i da očekuje daleko bolju sezonu.

Gledaćemo samo te dobre aspekte jedne teške sezone za sve nas, ali optimista sam i truduću se da i dalje gledam u tom pozitivnom svetlu. Uspeli smo da ujedinimo različite intitucije u svetu tenisa, blisko smo radili sa ATA i ITF. Ima mnogo različitih pravila i vreme je da ih prevaziđemo. Rukovodeća tela tenisa i grend slem turnira radili su na dugoročnoj budućnosti tenisa. Budućnost je neizvesna, ali radimo na boljem planu za narednu sezonu“, kaže Gaudenci.

Neizbežno pitanje bilo je i kako će se osnivanje PTPA, od strane Novaka Đokovića i tenisera koji ga podržavaju, odraziti na celu priču.

Otvoreni smo za razgovore sa Novakom Đokovićem i PTPA, ali mislim da je vreme za jedinstvo. Ne možemo da napravimo neophodne promene ako smo podeljeni. Moramo se zajednički boriti u odbrani najvažnijih interesa“, jasan je Gaudenci.

On ja najavio i da će se od marta računanje ATP liste vratiti na ustaljen način, kako je bilo do početka pandemije koronavirusa.

Nadamo se da ćemo od marta ponovo moći da nastavimo da tradicionalnim računanjem ATP liste i ATP trke za Torino koja računa rezultate u 2021. Tako će biti sve dok smo u stanju da održimo veliki broj turnira. Kalendar ćemo osvežavati svaka tri meseca. Nadamo se povratku u normalu do jeseni zahvaljujući vakcini. Bio je ovo težak period. Svi turniri održani posle zaključavanja pretrpeli su gubitke. Grend slemovi i mastersi su odoleli izazovima uzrokovanim pandemijom, ali za turnire u seriji ATP 250 bio je to težak period. Spremni smo da pomognemo ovim turnirima“, najavio je prvi čovek ATP.

Andrea je takođe dodao i da je svastan značaja “velike trojke” za svetski tenis, ali je dodao da nije zabrinut šta će biti kada se oni povuku.

Počeo sam da igram tenis u eri Pita Samprasa i Andrea Agasija. Mnogi su pričali kako tenis neće preživeti njihov odlazak i da će biti teško nadmašiti ih. Dugovečnost članova velike trojke je neverovatna i svakako da će nedostajati svima kada se povuku, ali istorijski turniri poput Vimbldona i Rima su održali tradiciju i veoma su popularni kod navijača. Sama igra je veliki proizvod, u tenisu ćemo imati nove zvezde. Ako se osvrnete, primetićete da je sport uvek generisao sjajna rivalstva“.

Rekao je i da očekuje da Janik Siner bude jedna od zvezda i da očekuje da i on igra na završnim mastersima sezone ubuduće.

Siner je vrlo talentovan igrač, pred njim je velika budućnost. Očekujemo da ubuduće igra u Torinu. Mislim da smo oko toga uradili sjajan posao, vrlo smo ambiciozni. U Londonu su postavljeni visiki standardi, ATP Tur finala privukla su tri miliona posetilaca tokom 12 godina. Verujemo da će Torino biti i uspešniji, garantujemo kvalitet najvijačima koji budu došli tamo“, kaže Gaudenci.

Za kraj, poručio je da će nastojati da inovacije u tenisu budu pažljivo planirane kako bi tenis približili novim generacijama navijača.

Zalažem se za promene tradicionalnih teniskih pravila. Naš cilj je da isporučimo dobar proizvod novim medijskim platformama. Moramo se fokusirati na navijače, da im ponudimo bolje iskustvo u smislu distribucije informacija i podataka. Moraćemo tesnio da sarađujemo da ostalim teniskim organizacijama, posebno WTA i ITF kao i grend slemovima jer zajedno možemo da investiramo više u tehnologiju i inovacije koji će obezbediti bolja iskustva za publiku“, zaključio je predsednik ATP.

Danas objavljeno

Fajnal-for Eurolige u Beogradu?

Vanja A

Atalanta kažnjena zbog rasizma

Vanja A

Potvrda iz Španije: Novak mora da se vakciniše da bi igrao

Vanja A

Ostavite komentar