Priča o krvavoj lejdi iz Slovačke koja je ušla u Ginisovu knjigu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Priča o krvavoj lejdi iz Slovačke koja je ušla u Ginisovu knjigu

U sjeverozapadnom delu Slovačke nalaze se ruševine zamka Čahtice, koje su se našle u morbidnim turističkim vodičima kao jedna od hit destinacija. Jer među tim zidinama živjela je i umrla žena koju je Ginisova knjiga rekorda proglasila najmasovnijim ženskim ubicom svih vremena. Zamak je bio dom mađarske grofice Eržebet Batori, poznate…

U sjeverozapadnom delu Slovačke nalaze se ruševine zamka Čahtice, koje su se našle u morbidnim turističkim vodičima kao jedna od hit destinacija. Jer među tim zidinama živjela je i umrla žena koju je Ginisova knjiga rekorda proglasila najmasovnijim ženskim ubicom svih vremena.

Zamak je bio dom mađarske grofice Eržebet Batori, poznate i kao „Krvava Lejdi” ili „Gospođa Drakula”, čija je mračna priča inspirisla brojne filmove i knjige, uključujući i “Drakulu” Brama Stokera.

Rođena je 1560. u jednoj od najbogatijih protestantskih porodica Evrope. Međutim, njihova plemićka krv poznata je i po brojnim incestima, koji se u legendama navode kao uzroci grofičinog devijantnog ponašanja koje je ispoljavala još u mladosti kroz iznenadne izlive bijesa.

Eržebet je već s 11 bila vjerena, a u 14. se udala za mađarskog aristokratu Ferenca Nadaždija. Dvorac Čahtice dobila je kao svadbeni poklon, gde je mladi bračni par godinama živio. Smatra se da je za vrijeme bračnog života imala nekoiko ljubavnika, a da je prvo dijete plod romanse sa slugom. U to vrijeme sluge su imale status robova, pa je o njihovoj sudbini, između ostalih, odlučivala i Eržebet. Na njihovu veliku žalost.

Premlaćivanje je bilo često, ali je grofica vremenom razvila mnogo brutalnije metode. Navodno je i njen suprug učestvovao u mučenjima, a razmjere njene duboke patološke poremećenosti izašle su na vidjelo tek nakon smrti.

Kad je Nadaždi preminuo, Eržebet je imala 43 godine. Smatra se da je od tog doba počela da primjenjuje jezive rituale za koje je vjerovala da će joj produžiti mladost i ljepotu.

Grofica Batori Foto: Javno vlasništvo / Noizz.rs

Legenda kaže da, nakon što ju je sluškinja iz dvorca iznervirala nekvalitetnom uslugom, Eržebet joj je zabila makaze u glavu. Djevojčina krv pala je na Eržebetine ruke. Kada je Eržebet oprala ruke, učinilo joj se da je tamo gdje je bila krv koža postala mlađa. Tada je smislila plan kako da povrati svoju mladalačku ljepotu. Mislila je da bi, ako se bude kupala u krvi lijepih, mladih djevojaka ili čak pila njihovu krv, mogla postati ljepša nego ikad.

Uz pomoć nekoliko sluškinja i glavnog sluge, čovjeka malog rasta po imenu Fičko, Batori je počela da muči i ubija na desetine djevojaka iz sela, koje je u dvorac mamila obećanjima da će dobiti posao. Mučenja i ubistva uglavnom su obavljana zarad njenog zadovoljstva, dok neki istoričari smatraju da je, osim što je bila psihopata, bila i seksualna sadistkinja.

Prema pričama svjedoka, čije ispovijesti se nalaze u mađarskim arhivima, žrtve okrutne grofice bile su izložene batinjanju kaiševima, bičevima, noževima i toljagama. Neke su polivane hladnom vodom i ostavljane da se smrznu na snijegu, dok bi drugima nabijali eksere ispod noktiju, a kada bi pokušali da ih uklone zajedno s njima su čupali i nokte.

Smatra se da je usmrtila više od 600 mladih žena.

Batori i njeni saradnici su godinama terorisali seljane i prolazili nekažnjeno, ali kada su počele da nestaju mlade djevojke iz plemstva, pripadnici visokog staleža počeli su da obraćaju pažnju na glasine o grofici.

Odmah nakon Božića 1610. godine, u dvorac su upale lokalne vlasti koje su bile užasnute kada su otkrile mrtva ili umiruća tijela služavki u dvorištu i podrumu. Njeni pomagači su završili u zatvoru, nakon čega im se sudilo, a nakon toga su bili mučeni i ubijani.

Suđenje grofici sadržalo je više od 300 svjedočenja. Sluge su tom prilikom izjavljivale kako ih je grofica terala da kuvaju i jedu sopstveno meso, kao i da je tijela držala danima pod krevetom. 

Zamak Čahtice Foto: Profimedia

Kako je pripadala plemstvu, grofica nije mogla da bude osuđena, ali je zato zazidana u dvorac Čahtice, gdje je do smrti kroz otvor dobijala samo vodu i hranu. Preminula je u 54. godini, 1614. godine.

Izvor: Noizz.rs

Danas objavljeno

Džastin Timberlejk i Džesika Bil otkrili da su dobili drugo dijete

D

Kevin Kostner slavi 66. rođendan, bio je ribolovac, išao na test očinstva, a ovo nikad nije uradio

D

Šta vas odaje da ste “majstor” u krevetu

D

Ostavite komentar