1. Marta 2020.

Priča koja je pokrenula histeriju: Jezivo suđenje dogodilo se 29. februara

Big Portal

Krajem 17. veka u grad Salem u američkoj saveznoj državi Masačusets živeo je i propovedao sveštenik Semjuel Paris, poznat po čvrstim stavovima u veri i rigidnom načinu života koji su propovedali puritanci. Većinu događaja koji bi iskakali iz uobičajne svakodnevice ili koje ne bi mogli da objasne ova grupa je proglašavala – đavoljom rabotom.

Upravo jedan takav incident zbio se u januaru 1692. godine – ćerka i nećaka velečasnog Parisa doživele su neku vrstu napada tokom kog su im se tela grčila, ispuštale su neobične zvukove, vrištale i nekontrolisano trzale.

Danas sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo šta je bio uzrok ovakvog ponašanja devojčica. Lokalni lekar dao je dijagnozu – natprirodne sile!

Izmišljena priča koja je pokrenula histeriju

Pod pritiskom sudija, deca su okrivila tri žene – prosjakinju Saru Gud, siromašnu staricu Saru Ozborn i Parisovu robinju Titubu. Bio je 29. februar 1692. kada su nesrećnice uhapšene.

Sledećeg dana počelo je ispitivanje. Samo je Tituba priznala krivicu. Tokom mučenja opisala je crne pse i crvene mačke, žute ptice i stvorenje nalik čoveku koje je od nje tražilo da se potpiše u njegovu knjigu. Iako je robinja bila nepismena i nije jasno kako bi ovo uopšte mogla da uradi, sudijama je bilo dovoljno!

Sudbina sve ti žene bila je mračna – Sara Gud je obešena jer nije želela da prizna “zločin”. Sara Ozborn je umrla u zatvoru verovatno usled posledica mučenja. Samo je Tibuta preživela, ali je i ona puštena iz zatvora tek mnogo godina posle.

By John Whetton Ehninger – “Giles Corey of the Salem Farms” (1868), in The Complete Poetical Works of Henry Wadsworth Longfellow, Boston, Houghton, 1902, Public Domain, Link

Suđenje vešticama u Selamu

Čitav događaj pokrenuo je masovnu histeriju i uskoro je još ljudi uhapšeno pod optužbama da su đavolje sluge ili veštice.

Iako je događaj poznat pod imenom suđenja vešticama iz Selema, prva saslušanja 1692. su održana u raznim gradićima širom kolonije – Salem Vilidžu, Ipsviču, Andoveru i Selemu. Najpoznatije suđenje je održano u Salemu. Svih 26 osoba kojima se sudilo su proglašeni krivim.

Suđenja vešticama su se desila u okruzima Eseks, Safok i Mildseks kolonijalnog Masačusetsa, između februara 1692. i maja 1693. Oko 150 osoba je utamičeno tokom suđenja nakon što su optuženi da praktikuju veštičarenje. 29. osoba je osuđeni ili proglašeno krivim za veštičarenje.

Kazna je bila smrt. 19 osoba – 14 žena i petoro muškaraca je obešeno. Žil Kori, čovek koji je odbio da traži pomilovanje, bio je zgnječen pod teškim kamenjem kada je pokušano da se iz njega izvuče priznanje ili molba za milost. Još petoro optuženih je umrlo u zatvoru, piše Istorijski zabavnik.

Izovr. B92

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
trackback
3 godine prije

[…] post Priča koja je pokrenula histeriju: Jezivo suđenje dogodilo se 29. februara appeared first on […]