Pribe predstavio izvještaj o BiH: Zabrinjavajući nedostaci u vladavini prava - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pribe predstavio izvještaj o BiH: Zabrinjavajući nedostaci u vladavini prava

Njemački pravni ekspert Rajnhard Pribe predstavio je Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima BiH glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u BiH, Izvještaj eksperata je rezultat “Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

“Evropska unija pozdravlja ekspertski Izvještaj. Nalazi eksperata ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da, EU poziva sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Komisije.

“Zahtjevi građana za pravdom, koji su naglašeni u Izvještaju, se moraju saslušati i ozbiljno razmotriti. U pitanju je kredibilitet pravosuđa kao i političkih vlasti. EU ih poziva da ispune očekivanja građana koji žele i zaslužuju nezavisan, pošten i efikasan pravosudni sistem”, stoji u saopštenju.

Kako se dodaje, razgovor o nalazima ovog Izvještaja se treba nastaviti.

“Članovi pravosudne zajednice, političkih vlasti i građani bi se trebali uključiti u reformu pravosuđa i pratiti aktivnosti koje će uslijediti nakon objavljivanja Izvještaja putem ‘Platforme Pravo na Pravdu’, koja je pokrenuta tokom javne debate ‘Pravo na Pravdu’ održane 20. novembra 2019. godine”, navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH.

EU je spremna da obezbijedi neophodne dalje korake povodom nalaza iz Izvještaja, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta, zaključeno je u saopštenju.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Zaplijenjena droga od 10 miliona evra, hapšenje i u Srbiji

M.

Uoči sastanka sa Lavrovim iznenada preminuo ministar

M.

Petković: Kurti da prestane da obmanjuje javnost

M.

Ostavite komentar