Pribe o ubistvu Davida i Dženana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Pribe o ubistvu Davida i Dženana

U prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta danas će biti održan sastanak predsjednika te institucije Milana Tegeltije i nezavisnog pravnog eksperta EU Rajnharda Pribea čiji je dolazak u BiH najavio evropski komesar za proširenje prilikom posjete Sarajevu i susreta sa roditeljima ubijenih mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Priebe je iskusni sudac u penziji i pravni stručnjak koji je zaslužan za reformu pravosuđa u Sjevernoj Makedoniji. Pribe će sa svojim timom održati i sastanak sa pravnim zastupnikom porodica Memić i Dragičević, advokatom Ifetom Feragetom, što bi za ove porodice mogla biti potpuno nova i neočekivana snaga.

Suzana Radanović i Muriz Memić na sastanku sa Hanom zatražili su pomoć EU u rješavanju ubistava svoje djece. Upozorili su na sve nepravilnosti koje su pratile ova dva slučaja ubistva. Han je otvoreno kazao da zna za oba slučaja te da BiH ne može napraviti ni korak naprijed prema EU bez korjenite reforme pravosuđa.

Predsjednik VSTS Tegeltija kazao je prošle sedmice da se ne plaši posjete Pribea te da su u toku reformski procesi u pravosuđu BiH koji se i rade u saradnji sa Evropskom komisijom.

Pribe bi trebao izvršiti i monitoring pravnog postupanja u slučajevima Memić i Dragičević.

(Patria)

Danas objavljeno

Počela sjednica Skupštine Crne Gore sa gotovo četiri sata zakašnjenja

M.

Bajden ostao bez nadležnosti – dok je bio van SAD

M.

Zaharova oštro na SAD: Naoružavate Prištinu, podrivate mir i stabilnost

M.

Ostavite komentar