Prevoznici u gubicima: Čekaju pomoć Vlade Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prevoznici u gubicima: Čekaju pomoć Vlade Srpske

Prevoznici u Republici Srpskoj još uvijek čekaju na pomoć Vlade RS. Iz Ministarstva saobraćaja i veza poručuju da će sredstva biti na računima kada Garantni fond odobri isplatu navedenih sredstava. Za to vrijeme, prevoznici imaju i nove zahtjeve, a neki nisu zadovoljni ni najavljenom raspodjelom novca.

Vlada RS obećala je da će oko 2 miliona maraka biti izdvojeno prevoznicima za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije. Ranije je poručeno da će se sufinansiranjem poreza i doprinosa u periodu od avgusta do kraja decembra 2020. godine, osigurati pomoć za oko 1.500 radnika.

Prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza RS, 105 privrednih subjekata ispunilo je potrebne uslove. Najavljena sredstva još uvijek nisu isplaćena, a prevoznici traže da se porezi i doprinosi isplate i za prva tri mjeseca ove godine.

“U skladu sa procedurama to ide na Garantni fond i kada dođe do odobravanja od strane fonda ta sredstva će biti isplaćena u skladu sa odredbom Vlade RS. Naravno da postoje inicijative i za period u ovoj godini. U skladu sa mogućnostima Vlade RS i raspoloživim sredstvima nalazićemo mogućnosti i rješenja kao što smo ih nalazili u prethodnom periodu”- ističe ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić.

Dok čekaju na najavljenu pomoć, prevoznici navode da zbog složenosti situacije, svakodnevnog rasta cijena nafte, troškovi rastu, a prihodi su manji za čak 50 % u odnosu na prethodne godine.

“Dosta preduzeća u ovoj godini nije izvršilo uplatu poreza i doprinosa tako da će ta sredstva pokriti prošlu godinu i za one koji su plaćali prenijeće se i u ovu godinu, ali je problem u ovoj grani što nije došlo do popravljanja situacije, čak naprotiv, svi znaju koji se bave putničkim saobraćajem da je prvi kvartal u tom prevozu putnika najlošiji po prihodima i da preduzeća obično taj prvi kvartal završe sa negativnim poslovanjem” – navodi predsjednik Skupštine udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS Dejan Mijić.

Dok je prevoznicima u putničkom saobraćaju najavljena pomoć, oni koji posluju u teretnom saobraćaju tvrde da su zanemareni od početka pandemije. I oni traže pomoć u vidu uplate poreza i doprinosa, kao i poboljšanje uslovi rada na carinskim terminalima. Osim što im je pandemija uzrokovala gubitke, dodaju da se po epidemiološkoj stabilizaciji mogu očekivati novi problemi u vidu masovnijeg odlaska vozača iz RS.

“Nije bilo nikakve pomoći od početka pandemije pa do danas tako da zaista nam nije jasno zašto i zbog čega kad dobro znamo da smo dobro odradili sve ono što je traženo od nas i ne vidimo razlog zašto smo mi to izdvojeni ili zašto nismo dobili bilo kakvu pomoć. Čak smo insistirali da se pomogne vozači koji su radili u doba pandemije koji su prošli kroz pakao, međutim i to je izostalo”- ističe predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS Nikola Grbić.

Ministar saobraćaja i veza navodi da ne mogu odgovoriti svim potrebama ni zahtjevima, ni situacijama u kojima su privrednici pogođeni pandemijom, ali, kako kaže, prevoznici nisu imali zabranu saobraćaja, ona se odnosila samo isključivo na masovan prevoz lica u drumskom saobraćaju.

Ćorić podsjeća da je u aprilu prošle godine data finansijska podrška prevoznicima koji se bave prevozom robe u drumskom saobraćaju koji su djelimično prestali sa radom ili su imali smanjen obim poslovanja, dodajući da će o ovim temama biti riječi i na sastanku sa Udruženjem prevoznika RS.

(BN)

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar