Previše ulja u motoru? Nije dobro - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Previše ulja u motoru? Nije dobro

U korisničkom priručniku vozila piše koliko je ulja potrebno vašem vozilu pa ne treba preterivati.

Premalo ulja u motoru može dovesti do niza lančanih reakcija koje mogu dovesti do toga da se mehaničar “evakuiše” iz vozila sa mnogo suza zbog dima …

Previše ulja u motoru takođe nije dobro, pa ako vidite curenje ulja ili miris koji svojim očima osiguravate da dim izlazi iz motornog prostora, odnosno izduvne cevi ili motor počinje da proizvodi neobične zvukove.

Prekomerno punjenje uljem može prouzrokovati stvaranje pene, što mazivo pretvara u penušavu tečnost sa vazdušnim mehurićima koji smanjuju svojstva podmazivanja i hlađenja.

Penasto ulje je teže distribuirati kroz uljnu pumpu po motoru, pa neki pokretni delovi možda neće primiti toliko ulja koliko im je potrebno, povećavajući habanje i povećavajući rizik od oštećenja motora.

U korisničkom priručniku za vozilo navedeno je koliko ulja treba vašem vozilu, zato nemojte preterati, tj. Obratite pažnju na mernu šipku za ulje i budite oprezni prilikom dolivanja.

Uobičajeno je da se ulje skuplja u posudi na dnu motora, ispod radilice. Ako je posuda prenapunjena, radilica može delovati poput brze mešalice koja stvara penu.

Prekomerno punjenje takođe povećava pritisak ulja koji utiče na stanje zaptivki. Vremenom ih dodatni stres ubrzava. Provera šipke za merenje ulja, kada je vozilo u nivou, a motor hladan, daće tačno očitavanje nivoa.

Ako je nivo ulja malo iznad oznake „puno“, to ne bi trebalo da stvara probleme. Ako je preliven za pola litra ili više ili se na šipci pojavi pena, najbolje je izliti malo ulja

Danas objavljeno

Rolls-Royce najavljuje “istorijsko EV saopštenje”

Zeljka

Uskoro novi Chevrolet Corvette Z06

Zeljka

Lamborghini priprema električni 2+2 sportski model

Zeljka

Ostavite komentar