16. Oktobra 2019.

Previše spavanja može biti opasno, a ovo su stvari koje vam se mogu dogoditi

Big Portal

Naime, rezultati studije objavljene u časopisu Journal of American College of Cardiology pokazuju da previše sna ima loš dugoročan uticaj na zdravlje.

Važno je znati da se količina sna koja je potrebna ljudima mijenja u odnosu na njihovu dob. Konkretno, dok se odraslima preporučuje sedam do osam sati sna dnevno, mladima je potrebno između sedam i devet sati. Sve iznad ili ispod te brojke povećava rizik od srčanog udara.

Kako rezultati pokazuju, kod onih koji spavaju duže od preporučenih devet sati taj rizik raste za 34 posto, dok kod ljudi koji spavaju manje od šest sati dnevno postoji 20 posto veći rizik od srčanog udara.

Celine Vetter, izvanredna profesorica na Univerzitetu Colorado Boulder i koautorica studije, uz pomoć svojih kolega uporedila je rizik od srčanih bolesti kod odraslih u dobi od 40 do 69 godina koji su spavali između četiri i jedanaest sati tokom noći. Pokazalo se da se rizik od srčanih bolesti povećao za one koji su spavali između četiri i pet te za one koji su spavali između deset i jedanaest sati na noć. Nasuprot tome, kod onih koji su spavali između šest i devet sati tokom noći taj rizik nije rastao.

Uprkos ovom istraživanju, ni samim naučnicima još uvijek nije jasno zašto previše sna utiče na rizik od srčanog udara, ali Vetter smatra da bi upravo predugo spavanje moglo biti jedan od ranih simptoma nekog zdravstvenog problema.

 “Mislim da bi duže spavanje moglo biti crvena zastavica ili rani znak nekog medicinskog problema, zato je važno da doktori postavljaju pitanja o snu kako bi se utvrdili pojedinci koji imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti”, objasnila je te dodala kako je previše sna često znak lošeg zdravlja te depresije, piše Inverse.

Kako predugo spavanje utiče na naše zdravlje proučavao je i dr. Michael Irwin, profesor psihijatrije i bihevioralne nauke na medicinskom fakultetu pri UCLA-u te je zaključio da, osim rizika od kardiovaskularnih bolesti, raste rizik i od gojaznosti, kao i rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 te rane smrti, a mogli bi se suočiti i s nedostatkom koncentracije te promjenama raspoloženja.

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare