3. Septembra 2021.

Previše koristila vibrator – pojavio joj se sindrom “mrtve vagine”

Big Portal

Ako se borite s postizanjem orgazma možda je takozvani sindrom mrtve vagine krivac za to.

O ovom neprijatnom sindromu govori se već godinama, ali šta je to zapravo? Žene koje su iskusile ovaj sindrom, uočile su da više orgazam ne mogu da postignu ni sa omiljenim vibratorom.

Lajsi-Džad Kristi, rekla je da se osećala potrešeno zbog nemogućnosti postizanja orgazma i zbog toga je odlučila da prouči “sindrom mrtve vagine”.

S obzirom na to da joj seksualne igračke više nisu pužale zadivljujuće orgazme, Lajsi je počela da paniči, misleći da je preterala sa njihovim korišćenjem i da se zbog toga smanjila osetljivost njenog klitorisa i vagine.

“Jeste li čuli za sindrom mrtve vagine? Ideja toga je da prekomerna upotreba vašeg vibratora može da dovede do toga da vaš klitoris izgubi osetljivost ili čak otupi”, navodi Lajsi, koja se proučavajući ovaj sindrom uplašila da više neće doživeti orgazam.

Zašto nastaje

Stefani Tejlor, stručnjak za intimno zdravlje i osnivačica kompanije Kegel8, rekla je:

“Sindrom mrtve vagine može nastati zbog prekomerne upotrebe seksualnih igrački, posebno vibratora. Tada žene zbog prekomerne stimulacije gube osetljivost u klitorisu, u ekstremnim slučajevima čak i otupljuju. Zbog toga se postizanje orgazma čini teškim, ako ne i nemogućim, bez stimulacije vibracijom – ili čak i s njim.”

Nije tajna da vibratori čine masturbiranje prijatnijim, uspešnijim i bržim – ipak su to posebno dizajnirane stvarčice za orgazam.

Međutim, njihova velika snaga i brzina mogu da iscrpe telo, uključujući i potrebu da se mislima i telom uzbudimo kako bismo postigli orgazam – one su jednostavno prečac.

Iako seksualne igračke mogu da doprinesu gubitku osećaja, važno je uzeti u obzir i druge faktore.

“Gojaznost, hroničan stres, previše alkohola i pušenje takođe mogu da otežaju postizanje orgazma”, navodi Stefani.

Ako se borite sa postizanjem vrhunca, treba da proučite svoj stil života. Napravite zdrave izbore za poboljšanje libida – kao što su zdrava ishrana, manje alkohola i prestanak pušenja, ili barem probajte da značajnije smanjite loše životne navike.

Kakva je učestalost sindroma?

Prethodne studije koje su sprovedene o ženskom užitku ukazuju na to da vagina može postati manje osetljiva nakon upotrebe vibratora.

Jedan rad, objavljen 2012. godine, pokazao je da je samo 0.5 odsto žena reklo da im je vagina postala neosetljiva nekoliko dana nakon korišćenja vibratora.

Ali, rekle su da je neosetljivost je trajala samo jedan dan – što sugeriše da je mit da nećete moći da doživite orgazam sa svojom omiljenom seksualnom igračkom.

Drugi rad, objavljen 2005. godine, sugeriše da je neosetljivost vagine trajala manje od sat vremena.

Šta kažu studije

U razgovoru za The Sun, dr. Šri Data, ginekološkinja u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “MyHealthcare Clinic”, rekla je kako je studija iz 2009. pokazala da više od 70 odsto žena koje koriste vibratore nisu imale nikakve nuspojave na genitalijama te da upotreba vibratora može da poboljša seksualni užitak, iako autori naglašavaju potrebu za daljim istraživanjima.

Postoji nekoliko razloga zašto možda ne uspevate da doživite orgazam, sa partnerom ili sa pouzdanim vibratorom. To može da bude posledica stresa, nekih drugih tegoba ili čak umora.

A ponekad može da se dogodi da jednostavno niste raspoloženi. Ako se borite za postizanje orgazma sa partnerom, to možda nije uvek posledica nedostatka veština – ako koristite mašinu na baterije, verovatno će imati različite tehnike i postavke koje su ljudskom biću teške za primenu.

I drugi faktori

Dr. Šri je objasnila da postoji malo dokaza koji podržavaju sindrom mrtve vagine.

“Zadovoljstvo koje doživljavate takođe se može promeniti s vremenom kako starimo, ili nakon velikih životnih događaja, poput rođenja deteta ili prolaska kroz menopauzu kako se naši hormoni menjaju”.

Stoga je važno da se prouče i drugi faktori koji mogu da utiču na nemogućnost postizanja orgazma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare