Previše kafe uzrokuje nedostatak vitamina D - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Previše kafe uzrokuje nedostatak vitamina D

Koliko kafe je previše?

Stručnjaci kažu, da ako popijemo oko četiri ili pet šoljica, ili 400 miligrama kofeina svaki dan, nećemo osjetiti negativne efekte. To je istina za sve one koji nisu osjetljivi na kofein, nisu u drugom stanju ili doje. Međutim, nova istraživanja pokazuju, da što više kofeina konzumiramo, veća je vjerovatnoća da ćemo patiti od nedostatka vitamina D.

previše kafe
Foto: Pexels

Nedavna studija objavljena na internetu u Međunarodnom časopisu za istraživanje vitamina i ishrane, testirala je vezu između vitamina D i kofeina, analizirajući podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani iz 2005. godine. Medicinski istraživači iz Kine i Brazila, istraživali su podatke više od 13.000 učesnika između 30 i 47 godina. Nakon što su se prilagodili drugim varijablama, kao što su dob, pol, rasa, fizička aktivnost i ishrana, istraživački tim je potvrdio da se nivo vitamina D smanjio kod učesnika, kako je nivo kofeina rastao.

Istraživači su primijetili, da dobijene podatke treba uzeti s rezervom. Efekti kofeina na nivo vitamina D kod odraslih starijih od 47 godina, nisu dovoljno poznati. Daljnja istraživanja bi pomogla u dokazivanju da kofein zapravo uzrokuje smanjenje nivoa vitamina D. Ipak, prethodna istraživanja ukazuju na to da je ovo istraživanje vrijedno.

American Bone Health navodi, da pijenje previše kofeina šteti zdravlju kostiju, jer može iscrpiti zalihe kalcijuma. Kofein je diuretik i može prouzrokovati pretjerano izlučenje kalcijuma kroz urin. S vremenom, smanjeni nivo kalcijuma može dovesti do oštećenja kostiju. Budući da je vitamin D povezan i sa zdravljem kostiju, nije teško zaključiti da kofein utiče i na nivo vitamina D. Druga studija iz Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, navodi da kofein može ometati sposobnost tijela da metabolizira vitamin D. Studija je sprovedena, jer ranija istraživanja nisu otkrila zašto kofein smanjuje nivo vitamina D u tijelu.

previše kafe
Foto: Pexels

Nakon ispitivanja učinaka kofeina na staničnoj razini, tim je utvrdio da on mijenja funkciju stanica osteoblasta, odnosno stanica koje tvore novu kost. Proteini unutar ćelija koji koriste vitamin D, takođe se ponašaju drugačije.

Nedostatak vitamina D, nije nešto što bismo trebali zanemariti. Može uzrokovati mnoštvo simptoma, uključujući slab imunološki sistem, umor, bolove u kostima i leđima, lomljivost kostiju i depresiju. Dugotrajni nedostatak, mogao bi čak doprinijeti ozbiljnom zdravstvenom stanju, poput bolesti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. To ne znači da treba potpuno odustati od kafe. Ali, ako i dalje računaš na ispijanje više šoljica dnevno, dobra je ideja pratiti unos kalcijuma i vitamina D. Dovoljan unos ovih nutrijenata će spriječiti deficit. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, trebali bismo konzumirati oko 600 IU dnevno, ako imamo između 50 i 70 godina, te 800 IU dnevno ako smo stariji od 70 godina. Ovaj cilj se postiže unosom namirnica koje su bogate vitaminom D i kalcijumom, ili kroz suplemente.

Izvor: firstforwomen.com

Danas objavljeno

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Vanja A

Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo?

Vanja A

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Ostavite komentar