16. Marta 2021.

Previranja u Briselu: “Ne tražim milostinju, već da se ispravi nepravda”

Big Portal

Razlog za to je kako bi se okončala “nepravedna” raspodela vakcina protiv korona virusa među članicama Unije.

“Mislim da je važno pronaći tehničko rešenje sa Evropskom komisijom i Evropskim savetom kako bi se isporučile dodatne doze vakcina onima prema kojima je učinjena nepravda”, izjavio je u Beču austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) posle sastanska sa premijerima pet zemalja.

Premijeri Češke Andrej Babiš, Slovenije Janez Janša i Bugarske Bojko Borisov danas su boravili u Beču, dok su premijeri Hrvatske Andrej Plenkovć i Letonije Arturs Krisjanis Karins na sastanku učestvovali video vezom.

Kurc je rekao da je Bugarska do sada u odnosu na populaciju dobila samo trećinu predviđenih doza vakcina, iako je dogovor EU bio da se vakcine raspodele srazmerno broju stanovnika.

“Rečeno sam je da zemlje članice EU treba da se uzdrže od upotrebe kineskih i ruskih vakcina”, rekao je bugarski premijer, čija se zemlja, kao i Češka, suočava sa novim, jakim talasom korona virusa.

Borisov je dodao da se ne traži “milostinja” već da se ispravi nepravda.

Janša je upozorio Brisel od moguće političke krize ukoliko se takva situacija nastavi.

“Ofanzivu” protiv trenutnog sistema raspodele vakcina u EU pokrenuo je Kurc prošle nedelje, pošto se suočava sa sve većim nezadovoljstvom građana u Austriji.

Izvor: Beta
Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare