Prevaranti nude 400 miliona doza vakcina protiv korone - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prevaranti nude 400 miliona doza vakcina protiv korone

Prema podacima istražilaca Evropske unije, do sada su razni posrednici vladama širom svijeta ponudili 400 miliona doza vakcina protiv covida-19. Riječ je o vakcinama koja se nazivaju i “fantomskima” zato što ne dolaze direktno od proizvođača i kao takva izrazito su sumnjiva kao prevarantska.

DPA u izvještaju citira svoj izvor iz Evropske komisije:

“Mi ih ‘fantomskim vakcinama’ nazivamo sve više ili manje ponude koje su već poslane predsjednicima država ili vlada.”

Znalo se što se sprema još jesenas

Ovu pojavu naveliko već istražuju agencije EU-a Europol i OLAF, a DPA saznaje i to da je dotična tema bila jedna od tačaka nedavnog sastanka predsjednika vlada i država iz EU-a. OLAF procjenjuje da je riječ o sveukupno 400 miliona doza do sada ponuđenih širom svijeta po ukupnoj cijeni od tri milijarde evra.

DPA iz Evropske komisije saznaje dalje da se iz dotične niti je li riječ o pravoj vakcini. Istraživači EU-a rizik procjenjuju do te mjere da bi slobodno mogla biti riječ i o “običnoj slanoj vodi u bočicama”.

Njemački Bild pisao je da je jedan jedini privatni posrednik prije nekoliko dana nekoliko vlada preko e-maila poslao ponudu za čak 100 miliona doza vakcina za koje tvrdi da je riječ o AstraZeneci. Navodi se da je riječ o osobi koja je “odranije poznata određenim njemačkim službama”.

O opasnosti od lažnih vakcina protiv covida-19 N1 Info pisao je još 2. decembra prošle godine, povodom upozorenja Interpola svim svojim 194 članicama širom svijeta da se “pripreme na to da mreže organizovanog kriminala počnu ciljati na vakcine protiv covida-19, i fizički i online”.

“Dok se vlade pripremaju na primjenu cvakcina, kriminalne organizacije se planiraju infiltrirati u lance ili ih prekidati”, poručio je tada generalni direktor Interpola Jürgen Stock, i to pod egidom da su “vakcine postala glavna meta organizovanog kriminala”.

U Kini prva hapšenja

Interpol je tada upozoravao da su se međunarodne kriminalne organizacije još ranije pokušale okoristiti pandemijom.

“Kriminalne mreže ciljaće građane koji neće posumnjati preko lažnih internetskih stranica i lažnih lijekova, što bi moglo predstavljati ozbiljan rizik po njihovo zdravlje, pa i živote”, predvidio je još 2. decembra 2020. šef Interpola.

Prije nekoliko sedmica, 2. februara, Xinhua je prenijela vijest da je policija u Kini uhapsila više od 80 ljudi i zaplijenila nekoliko hiljada lažnih vakcina protiv covida-19.

(N1)

Danas objavljeno

Šeranić: Ne dopustiti da vakcine propadaju – građani ne smiju da trpe

M.

Policija ušla u Dom zdravlja Prijedor

M.

Hrvatska: Preminula 41 osoba, zaraženo više od 3.000

M.

Ostavite komentar