Preuzeo pogrešnu aplikaciju - ostao bez životne ušteđevine - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Preuzeo pogrešnu aplikaciju – ostao bez životne ušteđevine

Google Play Store i App Store su mesta na kojima se nalaze sve aplikacije koje su nam potrebne. Međutim, nekad se desi da nam otežaju život, umesto da ga olakšaju.

To je na sopstvenoj koži osjetio Filip Hristodulu, koji je na svoj iPhone hteo da instalira aplikaciju za Trezor, mali USB uređaj koji služi kao novčanik za kriptovalute.

Otišao je u App Store, potražio Trezor i pronašao aplikaciju koja je imala logo te kompanije. Aplikacija je imala skoro pet zvezdica, pa je Hristodulu odabrao preuzimanje aplikacije i instalaciju na svom uređaju.

Foto: Depositphotos/georgejmclittle

Da bi video stanje u svom virtuelnom novčaniku za kriptovalute, morao je u aplikaciji da upiše korisničke podatke. Za manje od sekunde, njegovih 17,1 bitkoina koji su u tom trenutku vredeli oko 600.000 dolara, nestalo mu je iz novčanika – kako se ispostavilo, aplikacija je bila lažna.

Iako je ostao, kako sam kaže, bez životne ušteđevine, Hristodulu nije toliko ljut na kradljivce koliko na Apple. Kako je istakao u intervjuu, verovao je da je App Store sigurno mesto na kojem su sve aplikacije dobro proverene.

“Izdali su moje poverenje. Apple ne zaslužuje da se izvuče”, rekao je Hristodulu.

Posebno mu je zasmetalo što Apple svoj App Store reklamira kao “najsigurnije mjesto za aplikacije na svetu”, ali stručnjaci upozoravaju kako to baš i nije istina, odnosno da je sajber kriminalcima prilično lako da zaobiđu sva pravila.

Dovoljno je da naizgled nevinu aplikaciju predaju na pregled u Apple, a kad se jednom pojavi u App Storeu, “nadograde je” zlonamernim kodovima ili je u potpunosti promene.

Da stvar bude još gora, Trezor nema aplikaciju za ni u App Store ni u Google Play Store, i već godinama upozorava na prevarantske aplikacije.

U međuvremenu, i FBI je upoznat sa ovim slučajem i radi na njemu, a Hristodulu je zbog svega počeo da uzima lekove za smirenje i ide kod psihijatra.

B92.

Danas objavljeno

50 godina Atarija

Vanja A

Hisense predstavio nove OLED televizore

Vanja A

Odbrojani dani originalnog Overwatcha – stiže Overwatch 2

Vanja A

Ostavite komentar