Pretresi u Tuzli i Sarajevu zbog sporne diplome Osmice - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Pretresi u Tuzli i Sarajevu zbog sporne diplome Osmice

Pripadnici Uprave policije MUP-a TK vrše pretrese na četiri lokacije u Tuzli, a u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je Američki univerzitet u Tuzli izdao direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici, potvrđeno je za Klix.ba.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, tuzlanski policajci od jutros akciju provode po naredbi Suda BiH, a pretresi se obavljaju u prostorijama Američkog univerziteta koje se nalaze u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Takođe, pretresa se i stan direktora tog univerziteta Denisa Prcića koji se nalazi u spomenutom gradu, kao i stan jedne zaposlenice te visokoškolske ustanove.

Kako saznaje pomenuti portal, akcija se provodi i u Sarajevu.

“Mogu potvriti da policija Kantona Sarajevo postupa po naredbi Suda BIH, a pod nadzorom Tužilaštva BIH, te s tim u vezi provodi određene aktivnosti na području Kantona Sarajevo, o kojima u ovom momentu ne možemo više i detaljnije govoriti”, rekao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću vodi državni tužilac Oleg Čavka, a koji je Sudu BiH i uputio prijedlog za današnju akciju.

Inače, ovo nije prvi put da se vrše pretresi prostorija Američkog univerziteta u Tuzli, s obzirom na to da je u okviru istog predmeta akcija dosad još jednom obavljena i to 30. jula prošle godine.

Mehmedagiću je, podsjetimo, poništena diploma fakulteta u Banjaluci. On je u nastavku sage nedavno dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola). Tužitelje je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar