SIPA hapsi osumnjičene osobe u akciji "Kasa 3", pretresi u poznatim mostarskim - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

SIPA hapsi osumnjičene osobe u akciji “Kasa 3”, pretresi u poznatim mostarskim

Akcija kodnog naziva “Kasa 3” provodi se od jutros na 14 lokacija u Hercegovini. Na prvom udaru su ugostiteljski objekti i dvije firme u Mostaru, Čapljini i Čitluku.

Kako saznaje Klix.ba, do sada su uhapšene četiri osobe u Mostaru, a tokom dana očekuje se privođenje još osumnjičenih u prostorije SIPA-e u ovom gradu.

Akcija “Kasa 3” se provodi s ciljem suzbijanja utaje poreza i kompjuterske prevare, za šta se osumnjičeni i tereti.

Na udaru inspektora SIPA-e uz asistenciju pripadnika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su bili popularni mostarski ugostiteljski objekti Marinero, Charisma, Karting sport caffe te dvije firme xSoft i RSS.

Reporter portala Klix.ba je ispred navedenih objekata zabilježio službenike policijskih agencija koji iznose dokumentaciju i provode istragu. Pretresi se vrše i na području Čitluka i Čapljine.

Akcija “Kasa 3” u Hercegovini je uslijedila nakon što su u aprilu službenici SIPA-e u saradnji s MUP-om KS i MUP-om RS izvršili brojne pretrese poznatih restorana u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Tada je uhapšeno više od 30 osoba, kao i odgovorne osobe u firmi Inspirit koje se sumnjiče da su prodavale poseban softver tzv. “Inspirit Gastro” ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa.

Uhapšeni u akciji “Kasa”, “Kasa 2” i “Kasa 3” se terete za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga predavali lažne poreske prijave.

Klix.ba

Danas objavljeno

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Slovenija: Više povrijeđenih u nezgodi sa balonom

M.

Nestali mladić iz Splita sinoć bio aktivan na Viberu

M.

Ostavite komentar