Pretresaju kuću Jasmina Mulahusića u Luksemburgu - BIGportal.ba
Hronika Svijet Vijesti

Pretresaju kuću Jasmina Mulahusića u Luksemburgu

Po zahtjevu Tužilaštva BiH, institucije Luksemburga pretresaju objekte koje koristi Jasmin Mulahusić (45), a koji je pod istragom u BiH zbog izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Pretres se izvodi po zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su protiv osumnjičenog u proteklom periodu zaprimljene i prijave od novinarskih udruženja u BiH.

Podsjećamo, početkom septembra Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za Mulahusića, uhapšenog na Graničnom prelazu Brod, ali ga je Sud BiH pustio na slobodu.

Postoje tvrdnje da on vodi desetine profila na kojima kreira fotomontaže i video-snimke u kojim diskredituje novinare i političare, te iznosi stavove bliske SDA.

Nedavno je Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osudio huškačku retoriku koju prema brojnim bh. novinarima i medijima u svojim Facebook postovima koristi Mulahusić.

“S obzirom na činjenicu da je Sud BiH odbio zabraniti Mulahusiću da koristi svoje Facebook profile dok traje istraga protiv njega, pravdajući takvu odluku ‘slobodom govora’, Upravni odbor Udruženja BH novinari podsjeća nadležne institucije da sloboda govora nije i ne može biti apsolutno pravo onda kada se zloupotrebljava na štetu drugih osoba i dovodi u pitanje njihovu ličnu sigurnost!”, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.

Kako su naglasili, činjenica da se Mulahusić nedavno fotografisao sa nekima od najviših političkih zvaničnika u BiH, predstavlja skandalozan čin političke neodgovornosti i posrednog davanja legitimiteta i podrške njegovim huškačkim stavovima i širenju govora mržnje protiv novinara i medija.

Podsjetimo, kada je Luksemburgu održavana tribina povodom 25. novembra, u publici je bio i Mulahusić, koji je iskoristio priliku da se fotografiše sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali i federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Nezavisne noviner

Danas objavljeno

“Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

M.

U Skupštinu CG stigla inicijativa za smjenu Bečića

M.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi sa bezbjednošću

M.

Ostavite komentar