Pretnje SAD "urodile plodom", Grčka neće primiti iranski tanker - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pretnje SAD “urodile plodom”, Grčka neće primiti iranski tanker

Grčka je saopštila da neće primiti iranski tanker koji Sredozemnim morem, kako se vjeruje, plovi prema Grčkoj, a traže ga SAD.

Zamenik ministra spoljnih poslova Miltijadis Varviciotis je rekao da je Grčka pod pritiskom američkih vlasti koje tvrde da je brod “Adrijan Darja 1” povezan s “organizacijom pod sankcijama”.

Varviciotis je naveo da je taj tanker od 300.000 tona, dugačak 330 metara i širok 58, ionako prevelik za bilo koju grčku luku, i da ne može legalno da u evropske rafinerije istovari laku naftu koju prevozi, vrednosti 130 miliona dolara.

Brod je u nedelju napustio Gibraltar, gde je mesec dana bio blokiran zbog navodnog pokušaja da naruši evropske sankciji protiv Sirije. Gibraltar je saopštio da je Teheran obećao da tanker neće istovariti naftu u Siriji.

Grčki diplomata je rekao da je Atina poslala “veoma jasnu poruku” da neće pomagati prevoz nafte u Siriju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je ranije da će SAD preduzeti sve što je moguće kako bi sprečile da iranski tanker u Sredozemlju dostavi naftu Siriji i na taj način prekrši američke sankcije.

Pompeo je upozorio zvaničnu Atinu da ne pomaže iranskom tankeru i zapretio sankcijama ukoliko se to dogodi, prenosi Rojters. Grčka je saopštila da nije dobila nikakav zahtev od plovila da pristane u jednoj od njenih luka.

“Jasno smo stavili do znanja da bilo ko ko dodirne brod, bilo ko ko im dopusti da pristanu, rizikuje da mu SAD uvedu sankcije”, rekao je Pompeo. Na tankeru se nalazi oko dva miliona barela nafte.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar