22. Aprila 2021.

Prestonica postaje država?

Big Portal

Predlog će gotovo sigurno proći kroz Donji dom, ali u Senatu ga očekuje teška borba s neizvesnim ishodom.

Pitanje Vašingtona već je decenijama predmet rasprava. Iako je originalno zamišljen kao posebna teritorija, danas urbano područje grada ima više stanovnika nego savezne države Vermont ili Vajoming, koji svi uredno plaćaju savezne poreze, glasaju za predsednika i mogu služiti u vojsci, ali nemaju svoje predstavnike ni u jednom domu Kongresa.

Vašington nema pravo ni na svoju nacionalnu gardu, što je bilo posebno vidljivo za vreme nereda 6. januara, kada lokalna policija nije mogla suzbiti demonstrante koji su jurišali na Kapitol.

Za slanje nacionalne garde preko državnih granica, iz susednih država Merilenda ili Virdžinije, bila je potrebna dozvola Bele kuće, koja je tog dana kasnila.

Prema predlogu koji će danas verovatno proći Donji dom, Vašinngton bi trebao dobiti jednog zastupnika u Donjem domu, u skladu s brojem stanovnika, te dvoje senatora, kao i svaka druga savezna država.

Kako su glasači u Vašingtonu većinom demokrate – etničke manjine predstavljaju većinu u tom gradu – republikanci se posebno protive predlogu, strahujući da bi pretvaranje Vašingtona u saveznu državu trajno osiguralo demokratama dodatna dva predstavnika u Senatu, u kojem obe stranke sada imaju po pedeset predstavnika.

Republikanci stoga predlažu alternativna rešenja, poput oslobađanja građana Vašingtoma od saveznih poreza, ili pripajanje većine teritorija Vašingtona Merilendu. Oba rešenja zadržale bi isti broj senatora, a građani se ne bi više mogli buniti da plaćaju poreze bez da njihovi predstavnici učestvuju u zakonodavnoj vlasti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare