23. Jula 2021.

Prespora vožnja: Izvor frustracija i problema u saobraćaju

Big Portal

Istraživanje koje je sproveo norveški Gjensidige pokazuje da je 69 posto doživjelo opasne situacije zbog takvih vozača.

Vozači koji s razlogom voze prebrzo su pod uvećanjem jer je takva vožnja opasna. Nepoštovanjem ograničenja brzine ugrožavaju svoj i tuđi život – i bivaju kažnjeni.

Ali nisu samo takvi vozači ti koji stvaraju opasne saobraćajne situacije jer spora vožnja, znatno ispod dozvoljene brzine, takođe može da doprinese broju nesreća.

Takvi vozači rizikuju čekanje u redovima, frustracije i opasno preticanje. U novom istraživanju koje je Ipsos sproveo za norvešku osiguravajuću kompaniju Gjensidige, čak 69 odsto vozača kaže da su imali opasne situacije sa vozačima koji voze ispod dozvoljene brzine.

Istovremeno, gotovo isto toliko (66 procenata) kaže da ih takvo ponašanje često nervira često ili povremeno, što je udeo koji je porastao za devet procentnih poena od sličnog istraživanja iz 2020. godine.

Mlađi vozači se nerviraju češće od malo starijih, a muškarci su doživljavali opasnije situacije i malo ih više nerviraju u saobraćaju od žena.

“Mnogi ljudi koji stvaraju duge redove u sporoj vožnji možda nisu svesni rizika koji predstavljaju tragedije koje se dese u kratkom vremenu, poput ozbiljne saobraćajne nesreće”, kaže Arsen Voll, šef komunikacija u Gjensidige.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare