25. Novembra 2021.

“Prešli su sve razumne granice”

Big Portal

To je saopštio stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov, piše “Sputnjik”.

“Ukrajinska vlast je svojim akcijama prešla sve razumne granice, nastavljajući sa napadima na civile i infrastrukturne objekte u Donbasu, dok se istovremeno razmeće u štampi govoreći o upotrebi vojnih bespilotnih letelica što je zabranjeno Minskim sporazumima i sporazumima o primirju”, rekao je Grizlov.

On je dodao da je tokom sastanka Donbas pitao predstavnike OEBS-a da li takvi postupci Kijeva narušavaju sporazume o prekidu vatre.

“Šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a Jašar Čevik potvrdio je da je upotreba bespilotnih letelica zaista prekršaj, ali je negirao činjenicu da je dron ‘bajraktar’ upotrebljen u Donbasu”, dodao je Grizlov.

Prema njegovim rečima, ukrajinski predstavnici su “ignorisali zahteve Donjecka i Luganska da se odmah vrate poštovanju svojih obaveza u skladu sa potpisanim sporazumima o jačanju primirja”, što je neophodno, smatra ruski predstavnik.

Pored toga, ukrajinska delegacija ponovo je pokazala da ne želi da se rukovodi mirnim procesom rešavanja problema, remeteći pregovore izmišljenim izgovorima.

“Kijev je ponovo blokirao rad podgrupa Kontakt-grupe u svim pravcima… Ukrajinska strana je odbila bilo kakav rad na usaglašavanju mape puta sa Donbasom za sveobuhvatno političko rešavanje konflikta u skladu sa Minskim sporazumima, insistirajući na razgovoru o izolovanom zakonu o posebnom statusu koji se pokazao kao neefikasan. Ignorisane su primedbe Donjecka i Luganska o nespremnosti Kijeva da vodi dijalog o parametrima posebnog statusa, predviđen kompleksom mera iz marta 2015. godine. Donjeck i Lugansk su podržali našu preporuku stranama da razgovaraju o parametrima budućeg režima suživota Ukrajine i Donbasa, koji se nalaze u nacrtima mapa puta, ali je Kijev odbacio”, saopštio je Grizlov.

Kako je ocenio, “ukrajinske vlasti nisu spremne da suštinski pregovaraju sa drugom stranom sukoba”.

“Kijev pokazuje potpunu degradaciju svog stava po pitanju političkog rešavanja pitanja”, zaključio je ruski predstavnik.

Podsetimo, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu “bajraktar” u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika.

S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu “Bajraktara” u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posledice takvog poteza.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare