Prešli 1.500 kilometara: Praistorijski majmuni preplivali Atlantik prije 35 miliona godina? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Prešli 1.500 kilometara: Praistorijski majmuni preplivali Atlantik prije 35 miliona godina?

Grupa praistorijskih majmuna najverovatnije je prešla Atlantski okean na prirodno formiranim splavovima pre 35 miliona godina, pokazuje studija u kojoj su analizirani fosizilovani zubi ovih sisara pronađeni u Peruu.

Prema istraživanju koje prenosi CNN, majmuni su krenuli iz Afrike i nastanali se u Južnoj Americi.

Naučnici smatraju da je grupa majmuna iz vrste Ucayalipithecus perdita prešla put od oko 1.500 kilometara iz Afrike prema Južnoj Americi, preko Atlantskog okeana koji je u to vreme bio uži. Oni su Atlantik prešli na prirodno formiranim splavovima koje su činila plutajuća ostrva sa vegetacijom nastala odvajanjem od obale, najverovatnije tokom oluje, smatraju naučnici a prenosi Tanjug.
Erik Zajfert, vođa tima koji je učestvovao u ovom istraživanju, tvrdi da je takav poduhvat teško ostvariv kad su pitanju veći sisari, ali da bi veoma male životinje poput Ucayalipithecus majmuna mogle da pređu ovaj put, jer je njima, kaže, potrebno malo hrane i vode koju su ovi prirodni splavovi u stanju da pruže.

Zajfert smatra da su ovi prirodni splavovi mogli da nose i uspravna drveća na kojima je moglo da bude voća kojim su se majmuni iz vrste Ucayalipithecus perdita pretežno hranili.

Ukoliko su se ovi majmuni zaista našli na nekom ovakvom splavu, vrlo je moguće da su mogli da pređu tako veliku razdaljinu, rekao je on.

Danas objavljeno

Šetač pasa Ledi Gage iz bolnice opisao napad: “Krv na njenom tijelu je zapravo moja”

Zeljka

Bivša zavisnica koja se predozirala 19 puta oduševila transformacijom

Zeljka

Anđelina Džoli prodala Čerčilovu sliku za rekordnih 11,6 miliona dolara

Zeljka

Ostavite komentar