Preprodavci zaradili skoro 30 miliona od konzola, i to samo na jednoj platformi - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Preprodavci zaradili skoro 30 miliona od konzola, i to samo na jednoj platformi

Dolazak najnovije generacije konzola praćen je globalnom nestašicom istih, delom zbog pandemije i visoke popularnosti. Kao da sve to nije bilo dovoljno, na scenu su nastupili i preprodavci.

Preprodavci, poznati kao scalperi su pomoću raznih programa “otimali” konzole u onlajn prodaji od običnih kupaca kako bi ih potom preprodali za daleko veći iznos od preporučenog.

Glavno mesto za preprodaju je svakako eBay, na kojem su Playstation 5 i Xbox Series X dostizali cenu od čak 5.000 dolara. Najgore u svemu tome jeste ogroman broj konzola koji je otišao u ruke scalperima, odnosno na preprodaju, prenosi play.co.rs.

Prema nedavno sprovedenoj analizi, na eBay-u je od preprodaje next-gen konzola do 1. decembra ostvarena zarada od čak 28 miliona dolara. Izračunato je da se prodalo oko 60.000 konzola putem ove platforme svih konzola nove generacije i to:

  • Xbox Series S – 6.863 modela
  • Xbox Series X – 22.932
  • PS5 Digital – 7.322
  • PS5 – 25.642

Naravno, cene su bile prenaduvane, sa prosečnom cenom za PS5 digital od oko 937 dolara, a za obično izdanje je bilo potrebno izdvojiti 1.021 dolar. Ovo su samo rezultati za eBay, a broj preprodatih konzola je daleko veći od ovog, pošto se i na mnogim drugim platformama vrši isto.

Danas objavljeno

Možda je Windows 10X otkazan, ali stiže Windows 10 “Sun Valley”

Vanja A

Leica traži novog partnera za pametne telefone, pogledi uprti u Xiaomi i Honor

Vanja A

AMD 4700S desktop kit za računare otkriven, 16GB GDDR6 memorije

Vanja A

Ostavite komentar