30. Juna 2022.

Prepoznajte SUNČANICU i TOPLOTNI UDAR na vrijeme: Ovo su prvi SIMPTOMI

Big Portal

Prilikom visokih temperatura, koje su iz godine u godinu sve nepodnošljivije, mnogi ljudi rizikuju pri svakom neadekvatnom i zaštićenom izlasku na sunce, da dobiju sunčanicu ili toplotni udar.

Sunčanica 

Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote. Ukoliko nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca temperatura u našoj glavi se znatno povećava. Telo će pokušati da rashladi mozak na taj način što će više hladne krvi upućivati u glavu. Time dolazi do proširenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine, što uslovljava pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice  mogu se  završiti nesvesticom pa i komatoznim stanjem.

Simptomi sunčanice

glavoboljom, 
koža je suva, 
stalno povećanje telesne temperature. 
vrtoglavica, 
nemir, 
pospanost 
povraćanje

Ukoliko ne odreagujete na vreme na ove simptome, može doći do zujanja u ušima, poremećaja vida, pa laj i nesvestice

Ukoliko osetite simptome odmah je potrebno uraditi sledeće
sesti u hladovinu/ili u rashlađenu zatamnjenu prostoriju

Raskomotite odeću

lagano se polivajte vodom ili stavljate hladne obloge na potiljak glave

Zaštita od sunčanice

Može se sprečiti odevanjem koje je primereno klimatskim uslovima. Glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a telo laganom i prozračnom odećom.

Toplotni udar

Isto kao i sunčanica može nastati prilikom prevelikog izlaganja suncu. ToToplotni udar nastaje kao rezultat, često naglog, prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vreme letnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma.

Simptomi toplotnog udara

malaksalost
grčevi
glavobolja
vrtoglavica
malaksalost
grčevi
žeđ
slabost

U slučaju toplotnog udara, kao i kod sunčanice, mora se intervenisati i odmah početi sa rashlađivanjem. Unesrćenog treba skloniti u hladovinu, skinuti mu odeću i obilno ga rashlađivati hladnom vodom. Istovremeno je potrebno odmah pozvati hitnu pomoć.

Zaštita od toplotnog udara

Toplotni udar, može se sprečiti odevanjem koje je primereno klimatskim uslovima. Glavu treba zaštititi prozračnom kapom ili šeširom, a telo laganom i prozračnom odećom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare