"Preporučuje se izbjegavanje putovanja" U Njemačku se ne može ući tek tako, ovo su pravila koja važe za građane Srbije - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Preporučuje se izbjegavanje putovanja” U Njemačku se ne može ući tek tako, ovo su pravila koja važe za građane Srbije

Budući da se epidemiološka situacija u Njemačkoj ne smiruje, za ulazak u ovu zemlju i dalje važe rigorozne mjere na granici, a to se između ostalog odnosi i na putnike iz Srbije.

Putovanja u Njemačku u turističke svrhe nisu dozvoljena, a opšta preporuka je da se odustane od putovanja koja nisu prijeko potrebna.

Za veliki broj zemalja, među kojima je i Srbija, ograničen je ulazak u Njemačku. Tim povodom ambasada Njemačke u Beogradu podsjeća državljane Srbije koji su uslovi za ulazak u ovu zemlju.

Pod kojim uslovima državljani Srbije mogu da putuju za Nemačku?

Državljani Srbije koji imaju dozvolu boravka u Njemačkoj ili nacionalnu vizu i nadalje imaju mogućnost da putuju u Njemačku.

Međutim, preporučuje se izbjegavanje putovanja sa namjerom kratkotrajnog boravka u zemlji.

U nastavku su navedeni uslovi pod kojima je omogućen ulazak za kratkotrajan boravak u Njemačkoj, s tim da Ambasada ne preuzima garanciju za potpunost navedenih informacija, već preporučuje putnicima da prije svakog ulaska u Njemačku provjere detaljne informacije za put objavljene na sajtu njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U načelu, za ulazak članova porodice sa srpskim državljanstvom za privremenu posjetu porodici važi sljedeće:

– Članovi užeg kruga porodice sa srpskim državljanstvom (supružnici, partneri iz registrovanih životnih zajednica i maloljetna djeca ili roditelji maloletne djece) koji su u braku/registrovanoj životnoj zajednici sa njemačkim državljaninom, državljaninom Evropske unije ili srpskim državljaninom koji ima boravišnu dozvolu za Njemačku imaju pravo, bez vize, da putuju u privremenu posjetu porodici.

Dužni su da prilikom ulaska u Njemačku dokažu svoju pripadnost užem krugu porodice stavljanjem na uvid međunarodnih isprava izdatih u Srbiji ili isprava izdatih u Njemačkoj (na primer, izvod iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih).

FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

–  Članovi porodice prvog i drugog stepena koji ne spadaju u uži krug porodice (punoljetna djeca, roditelji punoljetne djece, braća i sestre i baka i djed) državljana Njemačke, Evropske unije ili državljana Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Njemačkoj, načelno imaju pravo da uđu u Njemačku isključivo u svrhu privremene posjete porodici, ukoliko postoji hitan razlog za to putovanje (kao što je recimo rođenje djeteta, vjenčanje ili sahrana).

Dužni su da prilikom ulaska u zemlju stave na uvid potvrdu/ispravu kojom dokazuju hitan razlog, neposredni vremenski kontekst za odlazak u posjetu i rodbinsku vezu (izvod iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih…)

Dalja rodbina sa srpskim državljanstvom nema pravo za ulazak u zemlju.

Takođe, srpskim državljanima koji bez vize zbog hitnog medicinskog tretmana ili zbog neodložnih poslovnih obaveza moraju kratkotrajno da borave u Njemačkoj, u načelu je omogućen ulazak u Njemačku jedino ako neophodnost putovanja mogu dokazati stavljanjem na uvid neophodnih potvrda.

Prijava, negativan test, kućna samoizolacija

Pored toga, i dalje važi digitalna prijava ulaska, obaveza testiranja prije izlaska iz zemlje i obaveza kućne samoizolacije.

Državljani Srbije dužni su da se prije izlaska iz zemlje elektronski prijave preko linka: http://www.einreiseanmeldung.de/

Po obavljenoj registraciji dostavlja se elektronska potvrda u pdf-formatu koju su dužni da stave na uvid prevozniku prilikom čekiranja za let kao i njemačkoj graničnoj policiji pri ulasku u zemlju, piše Blic.

Danas objavljeno

Srpski predsjednik i premijerka dolaze u četvrtak u Banjaluku

M.

Žestok odgovor: UEFA izbacuje superligaše i fudbalere!

Zeljka

Analena Berbok kandidatkinja Zelenih za njemačku kancelarku

M.

Ostavite komentar