27. Decembra 2020.

“Preokret u BiH predvodiće Njemačka”

Big Portal

On je najavio kako će posebnu ulogu u tome imati Nemačka.

“Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Nemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana”, kazao je Incko u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mestu visokog predstavnika početkom naredne godine naslediti konzervativni nemački političar Kristijan Šmit, a on bi trebao da predvodi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama sprečavaju svaki napredak u BiH, prenela je Hina.

Incko nije direktmno potvrdio da će ga naslediti Šmit, ali je kazao kako je definitivno potrebna “robusna politika” međunarodne zajednice u BiH.

Optimista je da će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsednika SAD uskoro preuzima Džo Bajden, a on i nemačka kancelarka Angela Merkel dele slično viđenje stanja u BiH.

“Sada imamo novu konstelaciju: Bajden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tokom rata, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija”, kazao je Incko.

Ocenio je i kako je njegovo nastojanje da se stvari u BiH počnu menjati već dalo rezultate jer je nakon ultimatuma koji je dao Miloradu Dodiku uklonjena ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, ranije postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, a ostavku je dao i kompromitovani predsednik Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) Milan Tegeltija, blizak Dodiku.

“Ta se faza treba nastaviti, sa mnom ili s novim visokim predstavnikom, no to je odluka Veća za sprovođenje mira (PIC)”, kazao je austrijski diplomat.

Naveo je i da je već pripremio predlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Predlog je sačinjen po uzora na onaj koji ima Austrija i koja strogo sankcioniše negoranje holokausta.

Taj će prijeldog biti proslijeđen na razmatranje i usvajanje parlamentu BiH početom siječnja. Ne bude li to moguće, Incko je najavio kako će se nakon toga “razmišljati o daljim koracima” čime je naznačio kako postoji mogućnost da on takav zakon nametne koristeći svoje ovlasti.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare