Preokret: Odustaju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Preokret: Odustaju

Britanska vlada je odustala od plana za smanjenje poreza na dohodak za obveznike koji najviše zarađuju.

Objava ovog plana je izazvala previranja na finansijskim tržištima, rekordan pad funte i podelu u redovima vladajuće Konzervativne stranke premijerke Liz Tras.

Ministar finansija Kvasi Kvarteng izjavio je danas da neće srezati najvišu stopu poreza na dohodak od 45 odsto koji se plaća na zaradu iznad 150.000 funti (167.000 dolara) godišnje, prenosi agencija AP.

Do preokreta je došlo nakon što je sve veći broj poslanika iz Konzervativne partije ustao protiv vladinog poreskog plana objavljenog pre 10 dana.

Premijerka Liz Tras i ministar Kvarteng najavili su 23. septembra novi “plan rasta” kojim je bilo predviđeno smanjenje poreza i regulative, a koji bi se finansirao ogromnim zaduživanjem vlade kako bi se privreda izvukla iz višegiodišnjeg stagnanatnog rasta.

Rojters ističe da je taj plan izazvao krizu poverenja prema vladi, oborio vrednost funte i cene državnih obveznica, potresavši svetska tržišta do te mere da je Banka Engleske morala da interveniše programom od 65 milijardi funti (73 milijarde dolara) kako bi smirila tržište pozlaćenih državnih dužničkih hartija, tzv. giltova.

“Očigledno je da je ukidanje poreske stope od 45 posto odvratilo pažnju od naše glavne misije da se uhvatimo u koštac sa izazovima sa kojima se naša zemlja suočava. Kao rezultat toga, najavljujem da ne nastavljamo sa ukidanjem poreske stope od 45 posto. Shvatili smo i saslušali smo primedbe” , naveo je Kvarteng u saopštenju.

Odluka o zaokretu kursa će, prema oceni britanske agencije, verovatno staviti Trasovu i Kvartenga pod ogroman pritisak, posle manje od četiri nedelje nakon što su došli na vlast. Britanija je u poslednjih šest politički turbulentnih godina promenila četiri premijera.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar