16. Novembra 2022.

Preokret: Nema sporazuma; Mediji: Spreman i novi prijedlog

Big Portal

Podsetimo, nešto ranije danas albanski mediji su javili da je načelni dogovor o deeskalaciji situacije na severu KiM postignut i da c´e obe strane u petak 18. novembra izac´i sa detaljima. Prema pisanju Albanian posta, predsatvnici Prištine su pristali da se odloži rok za preregistraciju vozila.

Međutim, Besljimi, koji je prisustvovao diskusiji u Prištini koju su organizovali predstavnici EU, kaže da su jučerašnjem sastanku u Briselu na kom je navodni sporazum postignut, prisustvovali samo on i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i da tom prilikom nikakav sporazum nije postignut.

“Samo smo ja i Lajčak bili, Petković (predstavnik Srbije u dijalogu sa Prištinom) uopšte nije bio u Briselu”, rekao je on, a prenosi Koha dotore.

RSE: Lajčak spremio novi predlog

Međutim, Radio Slobodna Evropa saznaje da je Lajčak na tom sastanku zvaničnoj Prištini predao novi predlog Brisela za rešenje krize na severu.

Ovaj predlog, je, kako navodi RSE pozivajući se na diplomatske izvore, primio je glavni kosovski pregovarač i evropska strana sada čeka odgovor – da li kosovske vlasti prihvataju novi predlog.

Iako nema mnogo detalja o tome šta stoji u najnovijem predlogu, izvori RSE su potvrdili da se sve radi u cilju pronalaska makar prelaznog rešenja, radi izbegavanja ekskalacije do koje može doći od 21. novembra kada će kosovske vlasti početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama na Kosovu.

Kako se sazanaje, ne isključuje se mogućnost da jedan od mogućih elemenata u najnovijem predlogu bude odlaganje primene izdavanja novčanih kazni na određeni vremenski period, doduše “ne nužno” na deset meseci.

U slučaju da Priština potvrdno odgovori na ovaj predlog, očekuje se da specijalni predstavnik EU za dijalog, Mirolav Lajčak, odmah otputuje za Beograd kako bi se formalizovala saglasnost strana o rešenju za nastalu krizu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare