Preminuo umjetnik Dmitrij Vrubel, autor kultnog murala na Berlinskom zidu - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Preminuo umjetnik Dmitrij Vrubel, autor kultnog murala na Berlinskom zidu

Ruski slikar, Dmitrij Vrubel, koji je naslikao svjetski poznat mural na Berlinskom zidu, poznat kao „Poljubac“, koji je postao simbol kraja Hladnog rata, preminuo je u 63. godini zbog komplikacija izazvanih kovid infekcijom.

Dmitrij Vrubel je rođen u Moskvi i živeo je u Berlinu od 2010. godine. Njegovo najznačajnije delo je grafit na ostatku zida pod nazivom „Bože moj, pomozi mi da preživim ovu smrtonosnu ljubav“, koji prikazuje poljubac između sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva i Erih Honeker, koji je vodio bivšu Istočnu Nemačku. Mural je inspirisan fotografijom sa njihovog zvaničnog susreta.

„Bože moj, pomozi mi da preživim ovu smrtonosnu ljubav“


Grafit je naslikan 1990. godine, samo nekoliko meseci nakon što je zid pao, a do ponovnog ujedinjenja Nemačke došlo krajem godine.

„Dugi niz godina živeo sam svojim privatnim životom, dok je slika živela svojim životom“, rekao je Vrubel u intervjuu 2014. godine „Početkom dvehiljaditih, ljudi su počeli da donose suvenire iz Berlina – magnete, šolje i slično – sa Poljupcem na njima, koji su se sada prodavali ne samo u Galeriji, već i po celom gradu“.

Dmitrij Vrubel je 2009. godine na molbu Galerije sa istočne strane obnovio poznati mural


Dmitrij Vrubel je 2009. godine na molbu Galerije sa istočne strane obnovio poznati mural
Umetničko delo je uništeno 2009. godine kada su berlinske vlasti vršile renoviranje. Ovo je uznemirilo Vrubela, koji je tada naslikao novu verziju Poljupca.

Njegovu smrt objavilo je nekoliko ruskih novinara u ponedeljak ujutro.

Umetnikova supruga Viktorija Timofejeva napisala je prošlog meseca na društvenim mrežama da je Vrubel hospitalizovan zbog komplikacija od kovida i da mu se zdravlje značajno pogoršalo.

Danas objavljeno

Sting je 30 godina u braku s ovom glumicom, mnogi nisu odobravali njihovu vezu

V.R.

Devet godina krio majčinu smrt da bi podizao njenu penziju

V.R.

Kim Kardašijan ima novi biznis: Lansirala opremu od betona za kupatilo, a cijena je paprena

V.R.

Ostavite komentar