15. Augusta 2022.

Preminuo umjetnik Dmitrij Vrubel, autor kultnog murala na Berlinskom zidu

Big Portal

Dmitrij Vrubel je rođen u Moskvi i živeo je u Berlinu od 2010. godine. Njegovo najznačajnije delo je grafit na ostatku zida pod nazivom „Bože moj, pomozi mi da preživim ovu smrtonosnu ljubav“, koji prikazuje poljubac između sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva i Erih Honeker, koji je vodio bivšu Istočnu Nemačku. Mural je inspirisan fotografijom sa njihovog zvaničnog susreta.

„Bože moj, pomozi mi da preživim ovu smrtonosnu ljubav“


Grafit je naslikan 1990. godine, samo nekoliko meseci nakon što je zid pao, a do ponovnog ujedinjenja Nemačke došlo krajem godine.

„Dugi niz godina živeo sam svojim privatnim životom, dok je slika živela svojim životom“, rekao je Vrubel u intervjuu 2014. godine „Početkom dvehiljaditih, ljudi su počeli da donose suvenire iz Berlina – magnete, šolje i slično – sa Poljupcem na njima, koji su se sada prodavali ne samo u Galeriji, već i po celom gradu“.

Dmitrij Vrubel je 2009. godine na molbu Galerije sa istočne strane obnovio poznati mural


Dmitrij Vrubel je 2009. godine na molbu Galerije sa istočne strane obnovio poznati mural
Umetničko delo je uništeno 2009. godine kada su berlinske vlasti vršile renoviranje. Ovo je uznemirilo Vrubela, koji je tada naslikao novu verziju Poljupca.

Njegovu smrt objavilo je nekoliko ruskih novinara u ponedeljak ujutro.

Umetnikova supruga Viktorija Timofejeva napisala je prošlog meseca na društvenim mrežama da je Vrubel hospitalizovan zbog komplikacija od kovida i da mu se zdravlje značajno pogoršalo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare