Preminuo ruski nobelovac Žores Alfjorov - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Preminuo ruski nobelovac Žores Alfjorov

Svjetski poznati ruski fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Žores Alfjorov preminuo je u 89. godini, prenose ruski mediji.

Iz Kremlja je saopšteno da je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio saučešće porodici preminulog ruskog fizičara i nobelovca Alfjorova.

Alfjorov je prvi otkrio tehnologiju koja je kasnije omogućila stvaranje laserskih plejera i diskova, mobilnih telefona, solarnih baterija i laserskih “skalpela”.

On je zaslužan i za otkriće optičkog vlakna bez kojeg ne bi bilo interneta, ali i mnogih drugih kosmičkih tehnologija, prenosi “Sputnjik”.

Zbog svojih otkrića zajedno sa Herbertom Kremerom, 2000. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziku “za razvoj poluprovodničkih heterostruktura korišćenih u optoelektronici i elektronici velikih brzina”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin ukazao i na nevjerovatnu ulogu Alfjorova u civilnom sektoru jer je obavljao važnu ulogu u javnom životu Rusije.

Predsjednik Savjeta Federacije Rusije Valentina Mativjenko rekla je da je Alfjorov bio čovjek čvrstih ubeđenja i nevjerovatnih naučnih sposobnosti.

Direktor ruske Agencije za nuklearnu energiju “Rosatom” Aleksej Lihačov ocijenio je da su njegova otkrića ponos ruske nacije koja su odredila vektor kretanja savremene fizike.

Danas objavljeno

Netflix uvodi novu funkciju: Korisna je, ali “jede” memoriju

Zeljka

Nepoznati Realme telefon se pojavio na 3D renderima

Zeljka

Huawei AppGallery sada ima više od 530 miliona aktivnih korisnika

Zeljka

Ostavite komentar