Preminuo prvi predsjednik Zambije Kenet Kaunda - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Preminuo prvi predsjednik Zambije Kenet Kaunda

Prvi predsjednik Zambije Kenet Kaunda, otac nezavisnosti zemlje kojom je upravljao 27 godina, umro je danas u 98. godini, javila je vlada, a prenose svjetske agencije.

Umro je mirno u 14.30 u bolnici, rekao je sekretar vlade Simon Miti na nacionalnoj televiziji.

Bivši šef države primljen je u bolnicu u ponedjeljak u Lusaki, glavnom gradu Zambije zbog upale pluća, prenosi Frans pres.

Zambija se trenutno bori sa skokom broja kovid slučajeva i Kaunda je primljen u vojnu bolnicu u Lusaki koja je centar za liječenje kovida-19.

Kaunda je bio vođa u kampanji kojom je okončana britanska kolonijalna vladavina i postao je prvi demokratski izabran predsjednik Zambije 1964. godine. Vodio je zemlju koja je postala jednopartijska država do 1991, kada je poražen u izborima posle uvođenja višepartijskog sistema, prenosi agencija AP.

Kaunda je tokom svoje vlasti Zambiju pretvorio u centar za antikolonijalne grupe koje se bore za okončanje vladavine bijele manjine u južnoafričkim zemljama uključujući Angolu, Mozambik, Namibiju, Јužnu Afriku i Zimbabve.

Kaunda je dozvoljavao gerilskim organizacijama da drže vojne baze, kampove za obuku, centre za izbjeglice i upravne kancelarije.

Kaundin sin je u objavi o njegovoj smrti napisao:

  • Sa žaljenjem vas obavještavam da smo izgubili Mzea. Molimo se za njega – rekao je Kaundin sin upotrebljavajući izraz na Svahiliju koji označava poštovanje za starijeg.

Danas objavljeno

Vašington optužuje, Kina negira: Virus koji je izazvao pandemiju je procurio iz kineske laboratorije

M.

Poznat identitet maloljetnika čije tijelo je izvučeno iz jezera

M.

Gužve na graničnim prelazima, kod Šćepan Polja čeka se više od sat vremena

M.

Ostavite komentar