17. Juna 2021.

Preminuo prvi predsjednik Zambije Kenet Kaunda

Big Portal

Umro je mirno u 14.30 u bolnici, rekao je sekretar vlade Simon Miti na nacionalnoj televiziji.

Bivši šef države primljen je u bolnicu u ponedjeljak u Lusaki, glavnom gradu Zambije zbog upale pluća, prenosi Frans pres.

Zambija se trenutno bori sa skokom broja kovid slučajeva i Kaunda je primljen u vojnu bolnicu u Lusaki koja je centar za liječenje kovida-19.

Kaunda je bio vođa u kampanji kojom je okončana britanska kolonijalna vladavina i postao je prvi demokratski izabran predsjednik Zambije 1964. godine. Vodio je zemlju koja je postala jednopartijska država do 1991, kada je poražen u izborima posle uvođenja višepartijskog sistema, prenosi agencija AP.

Kaunda je tokom svoje vlasti Zambiju pretvorio u centar za antikolonijalne grupe koje se bore za okončanje vladavine bijele manjine u južnoafričkim zemljama uključujući Angolu, Mozambik, Namibiju, Јužnu Afriku i Zimbabve.

Kaunda je dozvoljavao gerilskim organizacijama da drže vojne baze, kampove za obuku, centre za izbjeglice i upravne kancelarije.

Kaundin sin je u objavi o njegovoj smrti napisao:

  • Sa žaljenjem vas obavještavam da smo izgubili Mzea. Molimo se za njega – rekao je Kaundin sin upotrebljavajući izraz na Svahiliju koji označava poštovanje za starijeg.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare