Preminuo poznati publicista Jovan I. Deretić - BIGportal.ba
Region Vijesti

Preminuo poznati publicista Jovan I. Deretić

Poznati publicista Jovan I. Deretić preminuo je rano jutros u 82. godini, objavila je zvanična stranica njegovog Udruženja građana Slobodna Srbija.

“Iza sebe je ostavio bogato naučno delo o kome će srpska istorija tek dati svoj sud. To delo će biti dalji putokaz celom srpskom narodu kako da gradi svoju nacionalnu državu, svoje obrazovne, naučne i kulturne ustanove, kako da vaskrsne svoju autentičnu srpsku istorijsku nauku i kako na osnovu svega navedenog da gradi svoju budućnost srpsku. Budućnost u kojoj će sve što je bilo srpsko od antičkih vremena preko srednjovekovnog perioda pa sve do novovekovnog perioda ponovo biti srpsko. Profesor Deretić nam je svima utabao put kojim moramo ići dalje. Neka mu je laka crna zemlja i neka mu je večna slava i hvala. Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima”, navodi se u saopštenju.

Deretić je bio jedan od istraživača koji su tvrdili da postoje dokazi da je na evropskom kontinentu, posebno na Balkanskom poluostrvu, u periodu od najmanje dva i po milenijuma neprestano prisutan slovenski rasni i etnički element.

Glavni predmet njegovog istraživanja jeste navodna srpska antička istorija koju zvanična istoriografija ne poznaje. Njegovi tekstovi uglavnom govore o postojanju srpske antičke istorije od 2000. godine p. n. e. pa do 7. veka kad su prema zvaničnoj istoriji Srbi došli na Balkan zajedno sa drugim slovenskim narodima.

Deretić je rođen 1939. godine u Orovcu kod Trebinja.

Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. godine je napustio SFRJ i otišao prvo u Francusku gde je studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom i istoriju u Lionu.

Radio je kao inženjer u Francuskoj i SAD. Vratio se 1997. godine u Beograd. Govorio je šest jezika, a služio se latinskim i starogrčkim, prenosi “Kurir”.

Danas objavljeno

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Kubanci na referendumu odobrili gej brakove

M.

Srbija spremila žestok odgovor Briselu

M.

Ostavite komentar