Preminuo paleontolog zaslužan za otkriće fosila Lusi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Preminuo paleontolog zaslužan za otkriće fosila Lusi

Francuski paleontolog Iv Kopens, koji je otkrio nekoliko fosila hominida, među kojima je i slavna Lusi, australopitek, umro je juče 87. godini, objavila je njegova izdavačka kuća.

“Iv Kopens nas je napustio jutros. Izgubila sam prijatelja koji mi je povjerio sve svoje radove”, napisala je urednica Odil Jakob.

Naučnik je umro nakon duge bolesti, navodi izdavačka kuća.

Jedan od očeva Lusi

Paleonotolog svjetskoga glasa, profesor emeritus na Collège de France i član Francuske akademije nauka, Iv Kopens dugotrajno je istraživao ljudsku epopeju, talentom pisca, izdavača i esejista , napisala je Jakob.

Kopens je jedan od “očeva” Lusi, a uz njega su naučnici Mauris Tib i Donald Džohanson. Godine 1974. u depresiji Afar u Etiopiji oni su pronašli fosil hominida, najcjelovitiji ikada pronađen – australopiteka starog 3,2 miliona godina.

Sin nuklearnog fizičara, Kopens rođen 9. avgusta 1943. na zapadu Francuske,  supotpisao je istraživanje šest hominida.

Pronalazak 3,2 miliina starog skeleta u južnoj Etiopiji promijenio je dotadašnje razumijevanje hominida – Lusi je hodala uspravno mnogo ranije nego što se do tada znalo, no imala je izrazito malu glavu, tako da se ni lobanja mi mozak nisu značajnije razvili.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Njemačka vapi za radnicima sa Balkana

V.R.

Dajana se nabacivala Čarlsu dok je on ljubio njenu sestru? “Bila je cijela po njemu, kao osip”

V.R.

Kako boravak u svemiru utiče na ljudske kosti i mišiće

V.R.

Ostavite komentar