Preminuo "otac crnog filma" Melvin Van Pibls - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Preminuo “otac crnog filma” Melvin Van Pibls

Reditelj Melvin Van Pibls, koji je bio poznat kao “otac crnog bioskopa” i koji je stajao iza filma “Watermelon Man” i “Sweet Sweetback’s Baadasssss Song”, umro je u utorak u svojoj kući u Njujorku.

Njegova porodica je objavila vest u zajedničkom saopštenju sa “The Criterion Collection” i “Janus Films”.

“Tužni smo što objavljujemop smrt velikana američke kinematografije, Melvina Van Piblsa, koji je sinoć preminuo kod kuće sa porodicom u 90. godini”, navodi se u pismu.

“U svojoj karijeri bez premca, Van Pibls je ostavio neizbrisiv trag u međunarodnom kulturnom pejzažu. U karijeri bez premca koju odlikuju neumoljiva inovativnost, bezgranična radoznalost i duhovna empatija, Melvin Van Pibls svojim filmovima, romanima, predstavama i muzikom ostavio je neizbrisiv trag na međunarodnom kulturnom pejzažu.”

Sin Mario Van Pibls dodao je: “Tata je znao da su crne slike važne. Ako slika vredi hiljadu reči, koliko je vredeo film? Želimo da budemo uspeh koji vidimo, pa moramo da vidimo da smo slobodni. Istinsko oslobođenje nije značilo oponašanje mentaliteta kolonizatora. To je značilo ceniti moć, lepotu i međusobnu povezanost svih ljudi.”

Danas objavljeno

Turista na Siciliji pronašao izgubljenu kreditnu karticu Harisona Forda!

Vanja A

Penelope Cruz: Što starija, to bolja

Vanja A

Paris Hilton želi ove poklone za vjenčanje

Vanja A

Ostavite komentar